Novosti
“ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU”

Popis stanovništva zbog epidemije će se održati najesen
Objavljeno 5. ožujka, 2021.

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković potvrdila je da se popis stanovništva, planiran za travanj, odgađa za jesen, s obzirom na lošiju epidemiološku situaciju.

- Prije mjesec dana najavili smo mogućnost popisa pred ljeto, ali ujedno smo naglašavali kako taj termin nije konačan. Zdravlje građana na prvom je mjestu, kako onih koje popisujemo, tako i svih sudionika popisa. Budući da je trenutačno epidemiološka situacija lošija u odnosu na onu prije mjesec dana, odlučili smo za sada popis odgoditi za jesen - ističe Brković.

DZS je, naime, u javnu raspravu uputio prijedlog izmjena Zakona o popisu stanovništva, a prema kojemu bi se ovogodišnji popis, prvotno planiran od 1. travnja do 7. svibnja, proveo najesen - od 13. rujna do 17. listopada. To je nešto kasnije negoli je DZS predviđao početkom veljače, kada je u e-Savjetovanje uputio obrazac prethodne procjene prijedloga izmjena i dopuna Zakona koji je predviđao provedbu popisa od 1. lipnja do 4. srpnja.

Novina je to i da će se popis provoditi u dvije faze - u prvoj samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a u drugoj će to obaviti popisivači na terenu, osobnim intervjom sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, pri čemu bi obavili i kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi. Prema predloženim izmjenama, koje su u javnoj raspravi do 12. ožujka, i Saboru će biti upućene na donošenje prema hitnom postupku, referentni trenutak popisa bit će stanje na dan 31. kolovoza u 24 sata. Prva bi se faza provela od 13. do 26. rujna, a druga od 27. rujna do 17. listopada. Predloženo je također propisati da se iznimno, ako se ustanovi da do 17. listopada nisu popisane sve jedinice, popis može produljiti do 29. listopada te da će u slučaju nemogućnosti provođenja popisa u tim rokovima, nove utvrditi Vlada posebnom odlukom.

Inače, DZS od 1. do 15. ožujka provodi probni popis stanovništva u Zagrebu te Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prva faza (od 1. do 7. ožujka), provodi se putem sustava e-Građani i traje do kraja ovoga tjedna. U drugoj fazi sljedeći tjedan (od 8. do 15. ožujka), popisivači će popisivati na terenu kućanstva koja se nisu samopopisala, uz obvezno poštivanje epidemioloških mjera.

Popis stanovništva provodi se svakih deset godina, a njime se prikupljaju podaci o broju, prostornom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i drugim obilježjima, kao i podaci o kućanstvima i stanovima. H
Lidija Brković

glavna ravnateljica DZS-a

ODGODILI MNOGI

Zbog velike važnosti popisa stanovništva odgode su iznimno rijetke. Od 1857. godine, kada je proveden prvi moderni popis na području RH, pa do danas, u Hrvatskoj je popis odgođen samo jednom, i to 1941. godine, zbog izbijanja Drugog svjetskog rata. Hrvatska tu nije jedinstven slučaj, jer je za jesen ove godine, ili za sljedeću godinu, popis odgodila većina zemalja Europe i svijeta koje, kao i Hrvatska, djelomice ili potpuno provode popis na terenu. To su, između ostalih, učinili Njemačka, Irska, Cipar, Grčka, Slovačka, Poljska, Portugal, Luksemburg, Ukrajina, Rusija, ali i susjedna Mađarska, koja će popis provesti iduće godine. Iznimno smo zadovoljni odazivom kućanstava na samostalno popisivanje stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, koje traje do kraja ovog tjedna, jer su građani zadovoljni pristupom aplikaciji, jasnoćom sadržaja pitanja, informacijama vezanim uz metodološku i informatičku podršku i što se mogu sami popisati. Te pozitivne informacije znače nam jako mnogo za nastavak provedbe popisa.
Možda ste propustili...

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar