Novosti
JOŠ SE UTVRĐUJE OBLIK INFLUENCE OD KOJEG JE UGINUO LABUD

Nema opasnosti da će ptičja gripa prodrijeti na farme koka u Slavoniji
Objavljeno 6. ožujka, 2021.

Vezani članci

U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI POTVRĐENA INFLUENCA PTICA

Uginuli labud pronađen u Vukovarskoj županiji uz Bosut imao je ptičju gripu

Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, influenca ptica tipa A podtipa H5N8 potvrđena je u uginulog labuda pronađenog na području rijeke Bosut kod Podgrađa, nedaleko od graničnog prijelaza Bajakovo, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Utvrđivanje je patogenosti virusa, je li influenca ptica visoko ili nisko patogena, u tijeku.

Ivica Baričević, voditelj sektora proizvodnje slobodnog uzgoja jaja u Agroklasteru d.o.o. Vinkovci (koji ima 21 kooperanta, proizvođača jaja, koji uzgajaju od 300 do 400 kokica nesilica u podnom uzgoju i dnevno proizvedu od 500 do 8000 jaja), kaže kako nema opasnosti da će ptičja gripa prodrijeti na farme koka na istoku Slavonije. Naime, imaju razrađen program prevencije ulaska svake pandemijske bolesti. Koliko mu je poznato, pretrage još traju i nije sa 100-postotnom sigurnošću utvrđeno da je riječ o ptičjoj gripi.

- Naša farma u Soljanima, primjerice, dnevno proizvede 2400 jaja. Kod nas nema opasnosti od ptičje gripe jer se pridržavamo propisanih mjera, prema kojima su kokice u zatvorenim objektima, u velikim kokošinjcima, kako bi imale dovoljno prostora, i u zimskom dvorištu, kako bi bile na zraku. Nesilice jednostavno ne mogu doći u kontakt s pticama koje mogu prenijeti ptičju gripu. Svi naši kooperanti educirani su za prevenciju i kako postupiti u slučaju pojave ptičje gripe. Iako su koke svaki dan nekoliko sati na otvorenom, nema bojazni da bi ih ptice grabljivice napale i eventualno prenijele kakvu bolest, jer grabljivice napadaju usamljene jedinke, a ne skupine - kaže Baričević.

Direktor Agroklastera Zdenko Podolar također ne misli da su njihovi kooperanti ugroženi, to više što su udaljeni od mjesta gdje je pronađen uginuli i moguće zaraženi labud te da kooperanti nisu dojavili ni jedan slučaj pojave simptoma bolesti. Stručnjaci podsjećaju kako su vlasnici farmi peradi, ali i oni s manjim jatima, dužni redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijaviti pojave znakova bolesti ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije.

U Ministarstvu poljoprivrede su nam odgovorili kako su naš upit zaprimili u 15.30, ali odgovor nije stigao. Odgovor nismo uspjeli dobiti ni od Andrije Matića, županijskog pročelnika za poljoprivredu, ni od veterinarskog inspektora Marka Novoselca, pa ni oni vjerojatno nemaju novije službene obavijesti. M.Flego
Vlasnici farmi dužni su redovito pratiti zdravstveno stanje peradi i ptica u zatočeništvu
Možda ste propustili...