Osijek
TERAPIJSKI PAS U CENTRU ZA AUTIZAM

Četveronožna strpljiva terapeutica oduševila djecu
Objavljeno 6. ožujka, 2021.
Djeca s autizmom nerijetko ponavljaju iste radnje, a to psu nikada ne dosadi. Labradori su odlični u tome - ističe Vučić

U šali bismo mogli reći da je Centar za autizam u Osijeku primio djelatnicu bez natječaja za zapošljavanje. Djelomice je to i točno, jer je jučer predstavljena dvogodišnja Ella, labradorica koja će pomagati u neposrednom terapijskom radu s djecom. Njezin dolazak u Centar rezultat je suradnje s Hrvatskom udrugom za školovanje terapijskih pasa i mobilitet, a tjedan dana nakon dolaska u Osijek Ella i njezina nova trenerica Elizabeta Haničar još uvijek se, pod stručnim vodstvom Damira Vučića, trenera i instruktora terapijskih pasa iz Udruge, prilagođavaju novoj situaciji.

Živi u obitelji
- Na radnom mjestu stručnog suradnika pedagoga edukacijsko-rehabilitacijskog profila imam priliku raditi sa svom djecom koja su u našem Centru. U skladu s tim naša zaposlenica Ella imat će iste privilegije kao i ja, odnosno bit će uključena u rad sa svom djecom, izuzev možda one koja imaju medicinske kontraindikacije za rad s terapijskim psom. Ella živi u mojoj obitelji gdje je od nedjelje uvečer i još uvijek pronalazimo način funkcioniranja. Priznajem da smo još pod malim stresom, ali već je peti dan bolji nego što je bio prvi - pojašnjava Haničar, dodajući da će rad s djecom podrazumijevati razne aktivnosti u grupnom i individualnom radu. Primjerice, djeca osjetljiva na taktilne podražaje moći će je, kaže edukatorica, češljati, maziti je i slično, dok će djeca uključena u motoričke aktivnosti moći voditi na povodcu, ili joj davati igračke. Također, Ella će biti edukator i za vježbanje pridjeva, sastavljanje pisama i općenito za obogaćivanje rječnika. Ovisno o provoditelju, tumači Haničar, Ella se može uključiti u sve aktivnosti. Ograničenja nema, a potrebna je samo dobra volja i prilika za rad.


Da volju itekako imaju potvrđuje i ravnatelj Centra Vladimir Bjelobrk koji kaže da je sama prisutnost Elle u Centru među djecom odlična.

- Prvi inicijalni kontakt je fantastičan, a djeca sjajno reagiraju, oduševila ih je. Moram naglasiti da smo jedna od rijetkih ustanova u Republici Hrvatskoj iz odgojno-obrazovnih djelatnosti koja ima terapijskog psa. Više sam nego siguran da će njezin rad učiniti pozitivan pomak u životima naše djece i njihovih roditelja, ali i samih djelatnika Centra – kaže Bjelobrk, i pojašnjava da realizacija cijeloga projekta traje već godinu dana, a Ella će uskoro preuzeti svoju funkciju. To znači da će u redovnome radnom vremenu dolaziti u Centar i svojim prisustvom obogatiti terapijske učinke. Inače, Ella u ožujku slavi svoj drugi rođendan, a od nje će se uskoro oprostiti Vučić koji cijeli tjedan pomaže pri njezinoj socijalizaciji.

Savršen karakter
- Jako sam zadovoljan dosadašnjim postignućem i vjerujem da će se Ella uskoro potpuno prilagoditi novome prostoru, ljudima i izvršavati sve svoje zadatke za koje je trenirana - dodao je Vučić, i naglasio da je Ella najprije prošla osnovno školovanje, odnosno socijalizaciju. Kad napuni 14 mjeseci dolazi na posljednje testiranje, a potom prolazi specifičan trening vezan uz terapijske pse.


Na pitanje zašto baš labrador, Vučić kaže da je riječ o psu jednostavnoga karaktera koji brzo prihvaća nove ljude i djecu. U tzv. prijenosu, a što trenutačno prolazi Ella, pokazuje sve ono što je dobila u matičnoj udruzi. Iskustveno kaže da se labradori vrlo brzo adaptiraju.

- Primjerice, djeca s autizmom nerijetko ponavljaju iste radnje, a to psu nikada ne dosadi. Moram naglasiti da su labradori odlični u tome, pa je upravo ta njihova sposobnost jedan od ključnih razloga zašto su terapijski psi uglavnom labradori. Naravno, imamo i druge pasmine, no labrador je pas odličnog karaktera – ističe Vučić, koji će uz Elizabetu Haničar ostati još jedno kraće vrijeme, a nakon toga nova zaposlenica Centra, kako je ondje rado nazivaju, počinje rad na svom novome radnome mjestu na kojem će, kaže ravnatelj Bjelobrk, ostati do umirovljenja.

Marija MIHELIĆ
TERAPIJSKI PSI U JOŠ PET USTANOVA
Osim osječkog Centra za autizam, terapijskoga psa iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet dobilo je još pet ustanova u Hrvatskoj.

- Organizirali smo edukaciju kadrova, odnosno rad s ukupno 21 polaznikom, među kojima je dvoje bilo iz Centra u Osijeku. Sudjelovali su i psiholozi te radni terapeuti, a među njima bila je i Elizabeta Haničar i kroz osam modula educirali su se za rad. U ovom projektu uključeno je ukupno pet labradora terapijskh pasa i jedan pudl, a ta je vrsta isto odlična u terapijskom radu – pojašnjava Vučić.
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike