Crna kronika
OMIŠANIN PREVARIO DONJOMIHOLJČANINA

Dobio rad za opće dobro jer je Slavoncu umjesto mobitela poslao - novine
Objavljeno 6. ožujka, 2021.

Mario R. (47) iz Omiša osuđen je na osam mjeseci zatvora zamijenjeno radom za opće dobro zbog prijevare na "Njuškalu" Marka Š. iz Donjeg Miholjca. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Osijeku, a Omišaninu se jedan dan zatvora mijenja za dva sata rada za opće dobro. Mariju R. vrijeme uhićenja i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 23. prosinca 2019. do 29. siječnja 2020. uračunava se u izrečenu kaznu zatvora.

Mario R. je 4. veljače 2019. u Donjem Miholjcu i Omišu preko mobitela kontaktirao Marka Š. u vezi s njegovim oglasom na portalu "Njuškalo" oko prodaje mobilnog telefona marke Huawei vrijednog 1700 kuna. Telefonski je dogovorio s njim razmjenu svog mobitela Samsung Galaxy S9 za njegova dva mobitela Huawei i LG K8 i još 500 kuna. Žrtvi je 47-godišnjak rekao da će joj preko dostave kioska "Tisak" poslati svoj "Samsung Galaxy S9". Marko Š. mu je povjerovao i preko kioska 6. veljače 2019. poslao mu je svoja dva mobilna uređaja i 500 kuna. Omišanin mu je potom umjesto svog mobitela preko kioska dostavio paket u kojemu se nalazio - novinski papir!? Tom prijevarom Slavonac je oštećen za 2500 kuna.

Iz iskaza žrtve sud je utvrdio da je tijekom listopada ili studenoga 2018. na portalu "Njuškalo" oglasio prodaju svoga mobitela Huawei za iznos od 1700 kuna, a u veljači 2019. javio mu se Mario R. preko Vibera. Dogovorili su se da će mu poslati svoj Huawei i još jedan LG K8 te 500 kuna te da će Mario R. njemu poslati mobilni telefon Samsung Galaxy S9. Slavonac nije sumnjao u iskrene namjere sugovornika jer su se dogovorili da će u isto vrijeme otići na kioske Tiska te poslati mobitele, a nakon što je Mariju poslao mobitele i novac na adresu koju mu je dostavio, poslao mu je šifru paketa iz koje je bilo vidljivo da je uistinu poslao paket, a kupac je njemu istoga dana poslao šifru iz koje je bilo vidljivo da je on njemu poslao paket. Kada je Marko Š. nakon nekoliko dana otišao po paket, u njemu je pronašao samo novinske papire. Pokušao je nazvati Marija R., no broj telefona više nije bio u uporabi, ali imao je njegovo ime i prezime jer mu se Omišanin predstavio imenom i prezimenom pri prvom kontaktu. Slavonac je dodao i da je nakon podnošenja prijave pokušao kontaktirati Marija R., no nije uspio. Sve je prijavio policiji.

Mario R. u svojoj obrani u cijelosti je priznao krivnju. Dodao je kako mu je žao i napominjao kako je prijevaru počinio isključivo zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalazio u to vrijeme, pojašnjavajući da je bio nezaposlen. Rekao je kako je svjestan da ga to ne opravdava i iskreno mu je žao zbog počinjenog kaznenog djela te je spreman, prema svojim mogućnostima, u što kraćem razdoblju platiti štetu Slavoncu. Omišanin je u obrani naveo i kako mu je obećan posao u jednom ugostiteljskom objektu te vjeruje da će ubrzo doći do materijalnih sredstava kojima će nadoknaditi štetu.

Što se tiče predložene kazne od Općinskog državnog odvjetništva, koja je bila 10 mjeseci zatvora zamijenjeno radom za opće dobro, molio je sud da mu smanji kaznu jer ima dijabetes.

- Sud smatra da je okrivljenik bio svjestan svog djela, odnosno da je postupao s izravnom namjerom. Odlučujući o izboru vrste i mjere kazne, sud je na strani okrivljenog cijenio stupanj krivnje, ozbiljnost djela i svrhu kažnjavanja, jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra, način počinjenja kaznenog djela te minimum i maksimum zapriječene kazne zatvora. Pri tome je kao olakotnu okolnost na strani okrivljenog cijenio priznanje djela, držanje okrivljenika nakon počinjenog djela, odnosno žaljenje zbog počinjenog djela koje mu je sud povjerovao, spremnost okrivljenog da nadoknadi štetu oštećeniku, kao i obiteljske prilike okrivljenika, odnosno okolnost da je otac jednog djeteta. Kao otegotnu okolnost na strani okrivljenog sud je cijenio činjenicu da je prije višestruko osuđivan za razna kaznena djela, kao i okolnost da je prekršajno kažnjavan - navodi se, među ostalim, u obrazloženju nepravomoćne presude Općinskog suda Osijek.

Sandra Lacić
Prevarant se opravdavao da je to učinio zbog financijskih problema, a na suđenju se pokajao
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike