Kultura
NOVA KNJIGA O SLAVNOM POŽEŽANINU

U slici i riječi: Tko je Antun Kanižlić
Objavljeno 6. ožujka, 2021.
Mnogim starijim Požežanima neće biti teško odgovoriti na pitanje tko je Antun Kanižlić. Ali mlađima hoće. Da ne bude tako, odgovore će naći u zanimljivoj maloj i lijepo ilustriranoj knjizi istog naslova "Tko je Anun Kanižlić", u nakladi Grada Požege, autorica s. Slavke Vrbanić i Valentine Mirković iz požeške osnovne škole koja nosi Kanižlićevo ime, uz u ilustracije slikara Dragana Matičevića, nekada i učenika ove škole. Simboličan je početak knjige s porukom iz "Svete Rožalije": "Putuj, knjigo moja… Svima koji vole Požegu ili će je zavoljeti."

Antun Kanižlić jedna je u nizu povijesnih osoba kojima se Požega diči i ponosi kad je nazivaju „Slavonska Atena“. Kanižlić je hrvatski pjesnik (Požega, između 5. i 9. studenoga 1699. – Požega, 24. kolovoza 1777.), koji se školovao u isusovačkoj gimnaziji u Požegi, u Zagrebu, studirao teologiju u Grazu i u Trnavi, a do smrti živio u Požegi. Autor je više nabožnih, vjersko-poučnih djela, objavio je pet knjiga vjerskoga, moralno-prosvjetiteljskoga značaja, a „Sveta Rožalija“ jedino je opsežnije Kanižlićevo pjesničko djelo.

No tek izišla iz tiska knjiga s pitanjem tko je bio taj arhaični Antun Kanižlić pristupa mu na suvremen, prilagođen i nadasve kompleksan način, sa željom da, obuhvaćajući sve njegove osobine, knjiga bude početak šireg razmišljanja o životu. A čitateljima ostavlja mogućnost da si, ovisno o dobi i vlastitom znanju, objasni kako je Kanižlić krenuo poput Božjeg putnika, kako je težio i pomogao napretku svojeg zavičaja. Kako to u pogovoru knjige kaže ravnateljica škole Marija Samardžija: „Priča naših autorica temelji se na timskom i istraživačkom radu učenika kao logičnoj bazi koja obilježava rad naše škole. Njihov uradak postao je nešto više od slikovnice; knjiga koja može biti dobra osnova za daljnja istraživanja učenicima ili inspiracija odraslima za čitanje ovog pisca. Njenom vizualnom identitetu doprinijele su lijepe ilustracije našeg nekadašnjeg učenika koji je surađivao s velikim umijećem i entuzijazmom.“

Uz predstavljanje knjige u Gradskom kazalištu, predstavljena je i izložba ilustracija Dragana Matičevića u predvorju kazališne dvorane.
B. Starčević-Tesari
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente