Ekonomija
NOVI IZAZOVI ZA PODUZEĆA

Sve stroži standardi za uštedu energije
Objavljeno 6. ožujka, 2021.

S godinama kriteriji za uštedu energije postaju sve stroži, a time i sve zahtjevniji za tvrtke. Europska unija planira biti u cijelosti klimatski neutralna do 2050., što i Hrvatskoj nameće određene obveze.

Čulo se to, između ostaloga, u povodu obilježavanja 23. Svjetskog dana energetske učinkovitosti. "Pred nama je novo razdoblje, 2021. - 2030., u kojem je potrebno ostvarivati nove godišnje uštede energije koje odgovaraju iznosu od 0,8 % prosjeka krajnje potrošnje energije iz posljednje tri godine koje prethode 1. siječnja 2019. Na temelju takve projekcije svaka država članica dužna je izraditi svoj nacionalni hodogram ušteda energije u planiranom iznosu do 2030.", objasnila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK-a Marija Šćulac Domac.

Prijedlogom zakona daje se prioritet poboljšanju energetske učinkovitosti, što znači da će se sve gospodarske aktivnosti i budući projekti promatrati kroz tu prizmu. Kako bi poduzetnicima što više olakšao ispunjavanje novih uvjeta, HGK je osnovao Grupaciju za energetsku učinkovitost. Voditelj Grupacije i voditelj operativne proizvodnje u Ini, Damir Miletić, ističe kako je riječ o temi koja je iznimno važna za gospodarstvo.

"Nameću nam se mnoga pitanja, posebice o načinu na koji će se obavljati prijenos, obračun i trgovanje uštedama", kazao je Miletić, dodavši kako su upravo zbog tih nejasnoća članice Grupacije aktivno pristupile pripremi prijedloga za izmjene odnosno dopune Pravilnika o sustavu za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije.

Miroslav Kovačec, zamjenik voditelja Grupacije za energetsku učinkovitost iz HEP ESCO-a, naglašava da je u prvom kumulativnom razdoblju regulatorno okruženje bilo nestabilno i podložno promjenama, što je negativno utjecalo na planiranje i poslovanje tvrtki. "Nije uređen proces trgovanja energetskim uštedama i pravovremena verifikacija ušteda", zaključio je Kovačec. Inače, prije mjesec dana Sabor je prihvatio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti. Zakon je potrebno donijeti do kraja lipnja 2021. kako bi se hrvatsko zakonodavstvo uskladilo s regulativom EU-a. Z.Rupčić
Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike