Sport
KVALIFIKACIJE ZA EURO 2022. U FUTSALU

Hrvatski su malonogometaši stigli nadomak Nizozemskoj
Objavljeno 5. ožujka, 2021.

Hrvatska malonogometna reprezentacija pobjedom nad Ukrajinom u osječkoj dvorani Gradski vrt napravila je golem korak prema plasmanu na Euro 2022., kojem će domaćin biti Nizozemska.

Iako ozbiljno oslabljena neigranjem triju važnih igrača - Novaka, Postružina i Perišića, naša je selekcija odigrala vrhunsku utakmicu i svladala jake Ukrajince (3:2), i to nakon što je na odmoru imala pogodak minusa. Nakon tih prvih 20 minuta nekako je ostao dojam da ćemo teško okrenuti rezultat, jer Ukrajinci su djelovali kao pravi stroj koji melje. No u nastavku susreta razletjeli su se naši igrači po parketu, tempo utakmice bio je ubitačan, a na kraju se pokazalo kako ta jurnjava više odgovara našoj reprezentaciji, koja je u posljednjih pet minuta dvama pogodcima preokrenula rezultat te došla do pobjede koja joj praktično znači plasman na Euro. Naime, izravan put u Nizozemsku osigurat će osam pobjednika skupina te šest drugoplasiranih selekcija, a sedme i osme drugoplasirane reprezentacije popunit će još jedno mjesto nakon međusobnih play-off utakmica. Osim što je to bila velika igra i važna pobjeda, Hrvatska je pokazala sasvim novo lice, koje je počeo stvarati izbornik Marinko Mavrović, ustoličen na tu poziciju umjesto Mate Stankovića. Mavrović je proširio rotaciju, igra se puno brže i agresivnije, s više rizika, a protiv Ukrajinaca posebno je imponirala velika borbenost naše selekcije. Uz talent, koji je uvijek bio tu, Hrvatska bi s takvim načinom igre mogla imati ozbiljniju ulogu na europskoj i svjetskoj futsal-sceni nego što ju je imala u posljednje vrijeme. Još je jedan detalj iznimno važan iz te pobjede. Igra Josipa Sutona, koji je zamijenio ozlijeđenog Tihomira Novaka, jednog od ključnih igrača već cijelo desetljeće. Suton je također nakupio iskustva, dugo je u reprezentaciji, ali, iskreno, ne pamtimo kada je odigrao tako kvalitetnu utakmicu poput ove. Uz kapetana Franca Jelovčića bio je apsolutno najjača karika u čvrstom lancu naše reprezentacije.

- Jako sam zadovoljan, dečkima svaka čast i kapa do poda. Pokušavali smo držati visok ritam cijele utakmice, što nije lako protiv Ukrajine. Nemamo često jake utakmice, ali dali smo sve od sebe. Imamo dobru atmosferu, bacamo se na glavu jedni za druge, igramo ponosno i tada rezultat ne može izostati. Pohvalio bih Josipa Sutona, koji je odigrao fenomenalno. Ne sjećam se kada je odigrao tako dobro, a dočekali smo i Perića. Svi su dali velik obol - rekao je nakon susreta Marinko Mavrović, izbornik hrvatske reprezentacije.

Nakon tog trijumfa naša selekcija mirno se može spremati za novi okršaj s Ukrajinom, koji ju čeka u nedjelju u Zaporožju. Ostane li Hrvatska tamo neporažena, prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini bit će na dohvat ruke.

- Čeka nas jako težak cjelodnevni put. Ukrajina će biti motivirana jer smo je iznenadili u Osijeku. Sad možemo ciljati i prvo mjesto u skupini. Bit ćemo spremni na sve, a trebat će imati i malo sreće - zaključuje Mavrović.

Dalibor Keler
Franco Jelovčić

kapetan Hrvatske

- Mislim da smo pokazali karakter. Odlično smo ušli u utakmicu, zatim upali u crnu rupu, koju su Ukrajinci iskoristili, ali na poluvremenu smo se konsolidirali i naposljetku uspjeli. Popričat ćemo, vidjeti što može bolje, pa u Ukrajinu idemo po novu pobjedu. Svi ćemo dati sve od sebe i ostaviti srce na terenu
SKUPINA 1
Rezulati: Hrvatska - Albanija 4:1, Danska - Hrvatska 1:4, Albanija - Ukrajina 3:10, Hrvatska - Ukrajina 3:2, Albanija - Danska 1:3, Danska - Albanija 2:3

TABLICA

1. Hrvatska       3       3       0       0       11:4       9

2. Ukrajina       2       1       0       1       12:6       3

3. Danska       3       1       0       2       6:8       3

4. Albanija       4       1       0       3       8:19       0

Sljedeći susreti: Ukrajina - Hrvatska (7.3.), Danska - Ukrajina, Albanija - Hrvatska (7.4.), Ukrajina - Danska (8.4.), Hrvatska - Danska (10.4.), Ukrajina - Albanija (11.4.)
Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

Najčitanije iz rubrike