Sport
GORAN DRAKSLER

Pripreme za 221 km i Ultrabalaton
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Prošla, a i početak ove godine, iznimno su teški, ali Glasnici istine ne odustaju. U pandemijsko doba sudjelovali su na niz memorijalnih utrka kojima su odali počast suborcima, poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata. To je istaknuo predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije Glasnici istine Pavo Tutenov u nedavnom razgovoru s gradonačelnikom Slatine Denisom Ostrošićem. Osim Tutenova u posjetu gradonačelniku bili su i član udruge Goran Draksler i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, koji su zahvalili Gradu na podršci u svojim aktivnostima.

Među najaktivnijim "glasnicima istine" je ultramaratonac Goran Draksler, prvi Slatinčanin koji je istrčao zahtjevnu utrku Zagreb - Vukovar, 350 kilometara za pet dana. Draksler do sada istrčao 190 memorijalnih utrka, 123 polumaratona, 18 maratona, šest supermaratona Zagreb - Čazma duljine 62 kilometra, šest utrka na 100 km, jedno svjetsko i tri hrvatska prvenstva na 100 km. Sudjelovao je na prvenstvu Hrvatske na 50 km, trčao je memorijalni maraton Slatina – Vukovar (138 km), a iza sebe ima i "utrku" dugu 153 kilometra koju je trčao 24 sata na stadionu u Slatini, a tri puta je pretrčao Virovitičko-podravsku županiju u dužini od 84 km. Impresivni su to kilometri, ali Draksler ne posustaje i pun je planova i u 2021. godini. Već 6. ožujka sudjeluje na 4. Polojskoj ultri, u Slavonskom Brodu, odnosno Prvenstvu Hrvatske na 100 km, a vrhunac je od 14. do 16. svibnja, kada planira trčati na 15. ultramaratonu u Mađarskoj "NN Ultrabalaton 2021.“.

- To je zahtjevna staza duga 221 km oko jezera Balaton, a težina ove utrke ovisit će znatno i o vremenskim uvjetima. Većina dionice je bez hlada, pa visoke svibanjske temperature mogu itekako praviti probleme trkačima, a i vrijeme utrke ograničeno je na 32 sata - pojasnio je Draksler, koji je pripreme za Ultrabalaton odavno počeo.

- Nisam baš u cvijetu mladosti, i teško se mogu mjeriti s mladim trkačima, kao i s profesionalcima, stoga je moja jedina želja završiti utrku u Mađarskoj u zadanom vremenu, što je prema statistikama teško ostvariv cilj većini natjecatelja. O tome svjedoči podatak da od približno 200 prijavljenih natjecatelja iz cijelog svijeta ovaj ultramaraton završi svega njih pedesetak u prosjeku, a do sada ga je istrčalo samo pet ili šest Hrvata.

Draksleru u pripremama pomaže Duško Štrbac, Zagrepčanin koji je u ovoj utrci nastupio 2019. te odustao na 127. kilometru. Prema planu logistička pratnja i moralna potpora u Mađarskoj bit će mu, trčanjem ili bicikliranjem uz njega, Pavo Tutenov, a za slučaj potrebe masaže ili saniranja eventualnih ozljeda i fizioterapeutkinja Tina Jeđud.

- Grad Slatina ima tri brenda, od kojih svoju posebnu priču imaju Kelemen i pjenušac te naš sport, koji iznova stvara nove priče, a među njima je i vaša. Rezultati svjedoče o kvaliteti slatinskog sporta, i Grad će uvijek stajati iza svojih sportaša - poručio je na kraju druženja s trkačima gradonačelnik Ostrošić. P. Žarković
Glasnike istine u aktivnostima ne može zaustaviti ni pošast zvana - koronavirus
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana