Novosti
POSLOVANJE BANAKA

Smanjena dobit uz rast kredita
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Hrvatska udruga banaka objavila je novo izdanje publikacije HUB Pregled, prvo u ovoj godini. U tekstu "Nastavak smanjenja dobiti banaka uz rast kredita" ističe kako će godina koronakrize u bankovnom sustavu ostati zapamćena po tri karakteristična trenda koja ovu krizu razlikuju od prethodnih.

Prvo, monetarna ekspanzija i Vladine subvencije plaća u privatnom sektoru osigurali su postojan rast depozita. Potkraj 2020. depoziti stanovništva dostigli su porast od oko šest posto, koji je u siječnju ubrzan na oko sedam posto u odnosu prema istom mjesecu prethodne godine. Drugo, kamatne su stope ostale postojane ili su blago snižene. Kamatna marža je stabilna, na oko 2,6 postotnih bodova, a prosječne kamatne stope na dugoročne stambene kredite smižene su ispod praga od 3 posto. Treće, krediti su u krizi rasli. Zabilježen je porast kreditiranja države, poduzeća i stanovništva, pri čemu se u sektoru stanovništva trag krize primijetio u promjeni strukture kredita. Nenamjenski gotovinski krediti smanjeni su nakon nekoliko godina postojanog rasta, ali se rast premjestio u segment stambenih kredita, koji su dostigli dvoznamenkastu stopu rasta, dijelom potaknuti sanacijama posljedica potresa.

"Usporedba tempa rasta kredita u državama članicama EU-a pokazuje da se hrvatske banke nalaze u gornjim polovinama distribucija stopa rasta kredita stanovništvu i poduzećima po zemljama, a kamatne stope zadržane su na niskim razinama, kao da je Hrvatska već uvela euro", stoji u analizi o toj temi.

Dodaje se kako je kriza, očekivano, dovela do znatnog pogoršanja poslovnih rezultata banaka. Dobit tekuće godine više je nego prepolovljena 2020. u odnosu prema 2019. (-53,3 %), ponajviše zbog pada operativnih prihoda i rasta ispravaka vrijednosti financijske imovine, koja se u knjigama vodi po amortiziranom trošku. Smanjeni su i ukupni netoprihodi iz poslovanja. Banke kažu da su na to odgovorile boljim upravljanjem troškovima, no oni su "rigidniji od prihoda i ne mogu se smanjivati istim tempom". Unatoč tome, hrvatske su banke i dalje među najbolje kapitaliziranim bankama. D.Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike