Novosti
POMOĆ ČLANICAMA U PRELASKU NA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Odobrena uspostava Fonda EU za pravednu tranziciju
Objavljeno 5. ožujka, 2021.

Europski dužnosnici odobrili su uspostavu 17,5 milijardi eura vrijednog fonda koji će pomoći državama članicama u tranziciji s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, štiteći ranjive skupine od gospodarskih posljedica preobrazbe sektora koji jako zagađuju okoliš.

U sklopu plana eliminacije netoemisija stakleničkih plinova do 2050. EU je namijenio dio proračuna i fonda za oporavak od pandemije COVID-19 za pomoć onima koji će biti najteže pogođeni planovima koji ciljaju industrije jako ovisne o fosilnim gorivima ili koje ih proizvode. Veleposlanici EU-a dali su zeleno svjetlo na prijedlog zakona o uspostavi Fonda za pravednu tranziciju, koji će pomoći regijama da postupno zatvore sektore temeljene na ugljenu, tresetu i naftnom škriljevcu i zamijene ih industrijama i radnim mjestima s niskim ugljičnim otiskom.

Poljska, najveći proizvođač ugljena u Europi, bit će najveći korisnik tih sredstava, a nakon nje Njemačka i Rumunjska. "Fond će samo dijelom ublažiti posljedice tranzicije i kap je u moru naših potreba", kaže Małgorzata Jarosinska-Jedynak, zamjenica poljskog ministra za fondove i regionalnu politiku. Poljska zapošljava više od polovine od više od 230.000 ljudi koji rade u europskom sektoru ugljena. Do 2030. EU očekuje da bi moglo nestati 160.000 radnih mjesta u tom sektoru. No to bi moglo ublažiti više od 300.000 radnih mjesta koja bi mogla biti otvorena investicijama u zelenu energiju. Poljska će morati povećati godišnje investicije za prosječno 13 milijardi eura, ciljajući električna vozila, obnovu zgrada i energetske infrastrukture. Njihov udio u Fondu je oko 3,5 milijardi eura. To će biti povećano drugim dijelovima EU proračuna i fonda za oporavak, vrijednog 750 milijardi eura, gdje će više od trećine biti klimatske mjere.

Rumunjska će svoj novac iz Fonda za pravednu tranziciju potrošiti na šest regija, uključujući Galati, gdje se proizvodi čelik, te Gorj, gdje su rudnici ugljena. "Bez intervencija Fonda te regije ne bi mogle same realizirati te investicije", rekao je rumunjski dužnosnik.

Države članice mogu potrošiti svoj novac iz Fonda na područja kao što su čista energija, prekvalifikacija radnika i pomoć nezaposlenima. Novac se ne može koristiti za potpore fosilnim gorivima ili nuklearnoj energiji. H
Vivian Loonela

glasnogovornica Europske komisije

Bez potpore Fonda za pravednu tranziciju društveni i gospodarski troškovi mogli bi zaista obeshrabriti nadležne vlasti i gospodarske aktere u poduzimanju mjera potrebnih za tu tranziciju.
Možda ste propustili...