Novosti
UTRKA ZA OSJEČKO-BARANJSKU ŽUPANIJU

Protiv Anušića DP šalje Vesnu Vučemilović, SDP "gura" svog bivšeg člana
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Socijaldemokrati navodno žele kandidirati Denisa Ambruša * Analitičari predviđaju pobjedu HDZ-ova župana već u prvom krugu

Dok je gotovo sva pozornost lokalne javnosti usmjerena na kandidate koji će se na svibanjskim izborima naći u bitki za novog gradonačelnika Osijeka, u drugom je planu ostalo zanimanje za kandidature za osječko-baranjskog župana. Razlog tomu mogao bi biti što se očekuje uvjerljiva pobjeda, analitičari predviđaju, već u prvom krugu, aktualnog HDZ-ova župana Ivana Anušića.



Motivirati birače

On razloga za optimizam ima, jer je u prethodne četiri godine proveo svojevrsnu mini reformu županijske uprave, realizirao dio planiranih projekata, poput besplatne prehrane za sve osnovnoškolce, ali i proveo pripremu realizacije kapitalnih projekta koje bi mogao završiti u novom mandatu.


Anušić je u međuvremenu izabran i za potpredsjednika HDZ-a, pa je u tom smislu dodatno ojačao stranku na regionalnoj sceni. "U ovom smo mandatu započeli brojne kapitalne projekte za čiju provedbu je potrebna višegodišnja priprema, stoga ih želimo privesti kraju u drugom mandatu. Ovih dana krećemo u gradnju Regionalnog distribucijskog centra, otvaramo ponude za Gospodarski centar pa bismo za otprilike mjesec dana trebali imati još jedno gradilište. Kada se raspišu izbori i kada se definira vrijeme izborne promidžbe, odradit ćemo kampanju, a sve do tada nastavljamo sa županijskim projektima koji se provode posljednje tri godine. Svi projekti osmišljeni tijekom ovog mandata sada su u visokoj fazi pripreme ili u realizaciji i rezultat su kontinuiranog rada tijekom cijelog mandata", kaže za naš list Anušić na upit o kandidaturi.


Kada je riječ o protukandidatima, za sada je službeno poznato samo to da u utrku kreće Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta, sestra Miroslava Škore. Gospodarska i demografska revitalizacija dva su prioriteta koja čine osnovu programa s kojim će izići pred birače, kaže. "Domovinski pokret ima temeljne odrednice gospodarskog programa, koje sam do sada više puta apostrofirala, a vezano uz Osječko-baranjsku županiju uključuju povećanje samodostatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji i olakšavanje plasmana domaćih proizvoda te uvođenje transparentnog i učinkovitog sustava poticaja", kaže Vučemilović.
Problemi SDP-a

Zauzima se za ponovno pokretanje prehrambeno-prerađivačke industrije, pristup pametne specijalizacije, koji kombinira industrijsku politiku te politike obrazovanja i inovacija, i, naravno, za aktivnu integraciju novih digitalnih tehnologija u proizvodnju.


"Osim toga, zaustavljanje negativnih demografskih kretanja mora biti prioritet na svim razinama, od lokalne preko regionalne do nacionalne. To uključuje niz mjera, ali ključna je politička volja da se aktivno krene u rješavanje tog problema", kaže Vesna Vučemilović. ​Kampanja DP-a će, dodaje, biti temeljena na kombinaciji različitih sredstava komuniciranja u svrhu prezentiranja programskih odrednica, no ključno je, kaže naša sugovornica, "dati biračima razlog da iziđu na izbore jer su stanovnici ne samo naše nego i drugih županija razočarani i rezignirani te već duže vrijeme apstiniraju i ne izlaze na izbore".
Doznajemo kako svog čovjeka za ovu političku utrku ima i SDP. U toj su stranci u završnoj fazi odabira kandidata, a iz središnjice stranke najavljuju kako će imena biti objavljena ovog vikenda. Za Osječko-baranjsku županiju kalkuliralo se imenom Domagoja Hajdukovića, on je uostalom i predsjednik županijske organizacije te saborski zastupnik. No iz Osijeka je prema središnjici u Zagrebu, čini se, otišao drugi prijedlog - da za kandidata bude istaknut Denis Ambruš. Međutim, on je napustio stranku te je navodno taj prijedlog izazvao nezadovoljstvo dijela članstva u Osječkoj županiji. Ambruš je u prvom mandatu Ivana Vrkića bio dogradonačelnik Osijeka iz kvote SDP-a, a i u aktualni saziv Županijske skupštine ušao je na SDP-ovoj listi. Nedavno je najavio mogućnost nezavisne kandidature za gradonačelnika.


Dario Kuštro
HAJDUKOVIĆ NE ŽELI KANDIDATURU?
Isticanje nestranačkog kandidata za osječko-baranjskog župana na svibanjskim lokalnim izborima, a posebice Denisa Ambruša, nije baš svima po volji u osječkoj organizaciji SDP-a, pa dio članova pokušava nagovoriti Domagoja Hajdukovića da se ipak on toga prihvati. Međutim, iz izvora bliskih Hajdukoviću doznajemo kako je to gotovo nemoguće. On navodno nije zadovoljan zato što ga se već duže, kao čelnika županijske organizacije, zaobilazi u donošenju odluka na lokalnoj razini. "On se ne želi kandidirati", kaže nam naš izvor.
KALKULACIJE
Most se još ne izjašnjava o mogućem kandidatu za župana, a HNS će, izgleda, više biti fokusiran na osvajanje mandata u Županijskoj skupštini. Navodno je nekoliko manjih stranaka zainteresirano i za formiranje koalicijske liste s HDSSB-om te kandidaturu Branimira Glavaša.