Ekonomija
PROIZVODE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

Poljoprivrednici postavljaju sve više sunčanih elektrana
Objavljeno 5. ožujka, 2021.

U Hrvatskoj se u pogonu i sustavu poticaja nalazi ukupno 1230 sunčanih elektrana instalirane snage 53.434,24 kW te 40 bioplinskih postrojenja ukupno instalirane snage 44.722 kW, a u sustavu su i četiri bioplinska postrojenja ukupne snage 5200 kW u fazi spajanja na mrežu.

Nedavni boravak ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Osječko-baranjskoj županiji kojom prigodom je dodijelila potpore za projekte razvoja poljoprivrede i ruralnog područja pokazao je novi smjer vezano za korištenje obnovljive energije - poljoprivredni proizvođači okreću se fotonaponskim elektranama.

- Činjenica je da su velike farme posljednjih godina izgrađivale dosta sustava za bioplinska postrojenja u kojima se proizvodila elektična energija uz toplinsku energiju kao nusproizvod. Mogućnost iskorištenja te toplinske energije uvelike je definirala isplativost cijelog procesa. No kod nas toga još uvijek ima premalo. Sada postoje sustavi poticaja za fotonaponske sustave za poljoprivredu i on je puno jednostavniji u smislu dokumentacije i procedura nego sustav poticaja za kućanstva, komentira to Daniel Srb, stručnjak za energetiku iz Osijeka.

U Slavoniji
Kada je riječ o bioplinskim postrojenjima, osnovu proizvodnje energije pretežito čini korištenje stajnjaka s farmi, silaže i drugih organskih ostataka u bioplinskim postrojenjima, gdje se razgradnjom organskih tvari stvara bioplin čijim se izgaranjem u kogeneracijskom postrojenju proizvodi električna energija. Stoga je i logično što se veći broj bioplinskih postrojenja nalazi u sastavu tvrtki na području Slavonije i Baranje, gdje se uzgaja i najviše stoke. Jedna od onih koja ima nekoliko bioplinskih postrojenja je i Žito grupa čija postrojenja proizvode gotovo 45 GWh godišnje električne energije, što osigurava električnu energiju za 12 tisuća kućanstava.

Nakon izgradnje kapaciteta obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije - bioplinskih postrojenja uz svaku farmu - Žito grupa gradi i fotonaponske elektrane za vlastite potrebe vrijedne 4,5 milijuna kuna, uz nepovratne potpore od 2,2 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja.

"Dosad smo izgradili i pustili u rad tri elektrane na lokacijama Farme muznih krava Orlovnjak, Farme koka nesilica Vuka i Pogona za narezivanje i pakiranje mesnih proizvoda u Čepinu. Njihova ukupna snaga je 900 kW i do sada smo jako zadovoljni izvedenim i proizvodnošću. U sklopu misije Žito grupe definirana je održivost kao jedno od osnovnih načela kojima se vodimo u poslovanju, a obnovljivi izvori energije zasigurno su dobar primjer.

Više proizvode
"Već sada iz obnovljivih izvora energije proizvodimo više električne energije nego što trošimo, a cilj nam je iz fotonaponskih elektrana proizvoditi bar polovinu potrošnje Grupe na više od 70 lokacija u našem vlasništvu. U pripremi i izvođenju trenutačno imamo 3400 kW novih elektrana, a u razvoju više od 5000 kW. Solarnu energiju pretvaramo u električnu energiju bez dodatnog zagađivanja okoliša. U pretvorbi energije koristimo najmoderniju i potpuno sigurnu opremu koja je trenutno dostupna na tržištu, a prednost uvijek dajemo domaćim izvođačima", navode iz Žita.

D.Kuštro/Z. Rupčić
POVEĆAN IZNOS
Ministarstvo poljoprivrede je zbog velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata upravo donijelo odluku o povećanju sredstava za provedbu operacije 4.1.3. “Korištenje obnovljivih izvora energije” za 85 milijuna kuna. Korisnici će sredstva potpore moći uložiti u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa, sunce) za vlastite potrebe, objekte za prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije.
Možda ste propustili...

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike