Tehno
IT PROJEKT

Digitalne vještine i znanja
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Projekt "IT obrazovanje za sigurnije sutra", okončan nakon tri godine, pružio je priliku pojedincima diljem Hrvatske da steknu dodatne digitalne vještine i znanja te relevantne certifikate s područja računarstva i informatike, čime su im se potencijalno otvarale mogućnosti zapošljavanja na atraktivnijim i bolje plaćenim radnim mjestima.


Kroz projekt obrazovana su ukupno 264 polaznika, no interes je bio daleko veći – prijavilo ih se gotovo 2000, ali edukaciji su u konačnici mogli pristupiti oni koji su ispunjavali sve uvjete projekta. Za projekt su se mogli prijaviti pojedinci stariji od 34 godine koji su nezaposleni dulje od godinu dana, a imaju završenu najviše srednju školu, zaposleni i nezaposleni između 15 i 34 godina sa završenom osnovnom školom te zaposleni ili nezaposleni koji imaju završenu jednogodišnju, dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu. U ponudi je bilo pet programa: Sistemski i mrežni administrator – specijalist, Računalni programer internet aplikacija – C# i ASP.NET, Web-dizajner, Računalni operator te ECDL specijalist.


Projekt „IT obrazovanje za sigurnije sutra“, koji je provodilo Otvoreno učilište Algebra uz HZZ-ove Područne urede Sisak, Vukovar i Rijeka kao partnere, bio je ukupne vrijednosti 1.332.994,50 kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Unatoč suradnji sa spomenutim područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na većinu su se edukacija mogli prijaviti i stanovnici iz ostalih krajeva zemlje, jer se većina edukacija provodila u online obliku. M.R.