Novosti
HRVATSKA ČEKA DOKUMENTACIJU IZ RUSIJE

HALMED će procijeniti je li Sputnjik siguran i učinkovit
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Beroš: Moguća nabava bez odobrenja EMA-e * Blago raste broj zaraženih koronavirusom

Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je rusku stranu da se ubrza dostava dokumentacije o cjepivu Sputnjik V kako bi hrvatski regulator HALMED mogao procijeniti je li to cjepivo sigurno, kvalitetno i učinkovito za primjenu u Hrvatskoj.

U 27 zemalja
"Razgovor s ruskim veleposlanikom nije znak udaljavanja od zajedničke nabave Europske komisije, nego je znak traženja komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulatornim elementima Europske komisije i Republike Hrvatske", rekao je Beroš na konferenciji za novinare.

Sputnjik V prihvaćen je i odobren u 27 svjetskih zemlja, a Mađarska je prva članica Europske unije koja ga je uključila u svoj program cijepljenja, premda ga europski blok nije odobrio.

Prema studiji skupine ruskih znanstvenika objavljenoj u veljači u medicinskom časopisu Lancet o trećoj fazi kliničkih ispitivanja cjepiva Sputnjik V, koje je razvio Institut Gamaleja u Moskvi, utvrđena prosječna učinkovitost tog cjepiva je 91,6 posto. Kako se navodi u toj studiji, tijekom kliničkih ispitivanja nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave, nego obično blage, koje su najčešće uključivale bol u ruci, umor i blago povišenu temperaturu. Cjepivo se pokazalo učinkovitim i u starijih od 60 godina, koji su činili 11 posto sudionika ispitivanja.

Zainteresiranost Hrvatske za kupnju ruskog cjepiva Sputnjik V, u skladu s propisima EU-a i zakonima RH, objavilo je i rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici i Twitter profilu. Veleposlanstvo navodi da je u utorak održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je "potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnjik V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH". "Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje da se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određena razina slučajeva zaraze koronavirusom te su otkriveni novi sojevi koronavirusa, koje još nisu proučili epidemiolozi i koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku", piše u objavi na Facebooku. Veleposlanstvo polazi od pretpostavke da se u borbi protiv koronavirusa "moraju udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dviju zemalja". Iz veleposlanstva su prethodno rekli da svakodnevno dobivaju upite hrvatskih građana o nabavi ruskog cjepiva.

Ministar Beroš novinarima je rekao kako je na struci da nađe pravi put interventnog uvoza Sputnjika V. Kazao je kako bi bilo optimalno da Europska agencija za lijekove (EMA) odobri to cjepivo, što ruska strana, navodno, očekuje u travnju.

Dodao je kako je moguće da se cjepivo, uz propisanu proceduru, nabavi bez centralnog odobrenja EMA-e i da će analiza HALMED-a zahtijevati neko vrijeme, ali da se radi o danima i tjednima, a nikako mjesecima. Ministar zdravstva napomenuo je u srijedu i da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo dopis ruskom veleposlanstvu sa zahtjevima HALMED-a o dokumentaciji, odnosno 11 dokumenata nužnih da bi ta agencija mogla procijeniti sigurnost cjepiva kako bi se eventualno koristilo u Hrvatskoj. "Zahvaljujem nastojanjima naših ruskih prijatelja da nam pomognu u globalnoj borbi protiv epidemije jer je cijepljenje, uz mjere, glavno oružje u sprječavanju širenja infekcije", kazao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dodao je i kako se do srijede u 11 sati za cijepljenje preko internetske stranice cijepise.zdravlje.hr prijavilo 36.013 osoba, što pokazuje da su građani prepoznali cijepljenje kao nezaobilazan korak u borbi protiv epidemije koronavirusa. Najviše zainteresiranih prijavilo se u Zagrebu, više od 50 posto, a slijede Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Također, pozivni centar 0800 0011 zabilježio je 948 poziva zainteresiranih za cijepljenje, izvijestio je Beroš. "Moram naglasiti da prijava na više kanala neće značiti da će netko prije doći na red. Napravili smo sigurnosne algoritme koji ne dopuštaju dvostruke prijave", rekao je ministar. Istaknuo je pritom kako bi za sve građane s komorbiditetima bilo optimalno da se za cijepljenje ipak jave svojim liječnicima, radi prioritetnog cijepljenja.

Na trećem mjestu
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako u prva tri dana ovoga tjedna u odnosu prema istim danima prošloga tjedna bilježimo 11,7 posto više zaraženih koronavirusom. Udio pozitivnih među testiranima je 10,2 posto, u proteklih sedam dana bio je 7,9 posto, a u proteklih 14 dana 7,2 posto. Po incidenciji smo na trećem mjestu u Europskoj uniji, nižu imaju Njemačka i Danska, a najvišu Češka. HALMED je zaprimio 1186 prijava sumnji na nuspojave - 891 prijava odnosi se na Pfizerovo cjepivo, 222 na AstraZenecino, a 71 na Modernino. Za dvije prijave cjepivo nije poznato.

Upitan zašto nije dopušten rad sajmovima na otvorenom, Capak je rekao kako se to pitanje razmatra. "Nije isto sajam OPG-ova na Trgu bana Jelačića i sajmovi na selu, gdje se peku odojci i dernek traje do ponoći. Mi smo za postupno otvaranje. Imamo na dnevnom redu i sajmove, u nekom drugom popuštanju dopustit ćemo otvaranje i sajmovima", najavio je Capak.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da se u popuštanja ide postupno.

U 24 sata zabilježeno je 747 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je sedam osoba, priopćio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Dijana Pavlović
UČINKOVITOST
I jedna doza cjepiva tvrtki Pfizer-BioNTech ili AstraZenece pomaže u sprječavanju razvoja težih oblika bolestij koji zahtijevaju hospitalizaciju visokorizičnih osoba s komorbiditetima starijih od osamdeset godina, pokazali su rani podatci britanske studije. Rezultati istraživačkog projekta koji financira tvrtka Pfizer, poznatog pod nazivom AvonCAP, upućuju na to da je učinkovitost jedne doze cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech, koja se u Britaniji počela koristiti 8. prosinca, iznosila 71,4 posto dva tjedna nakon cijepljenja te je spriječila razvoj težeg simptomatskog oblika COVID-a, koji može rezultirati hospitalizacijom pacijenata, čija je prosječna dob iznosila 87 godina. Kada je posrijedi cjepivo AstraZenece, koje se u Britaniji počelo uvoditi 4. siječnja, rezultati su pokazali da je učinkovitost jedne doze po istim parametrima iznosila 80,4 posto među pacijentima čija je prosječna dob iznosila 88 godina. Adam Finn, voditelj studije AvonCAP-a na britanskom Sveučilištu u Bristolu rekao je kako su rezultati pokazali da cjepiva mogu smanjiti razvoj težih oblika COVID-a u starijih osoba koje spadaju u visokorizične skupine te ublažiti pritisak na zdravstvene službe. Ti se podatci slažu s prethodnim nalazima studija o djelovanju cjepiva u Izraelu, Škotskoj i Engleskoj, koje su također uputile na visoku učinkovitost već nakon primanja prve doze.
Možda ste propustili...