Osijek
GISKO: FESTIVAL JEZIKA

Materinski jezik predstavili u igri, priči i pjesmama
Objavljeno 4. ožujka, 2021.
Predstavljeni su hrvatski, njemački, makedonski, albanski, mađarski, rusinski i ruski jezik

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek održala je deseti, jubilarni Festival jezika kojim je obilježila Međunarodni dan materinskoga jezika. U skladu s epidemiološkim mjerama Festival je održan na daljinu, a na facebook-stranici "Čuvari priča - Odjel za rad s djecom i mladima" te na Youtube kanalu GISKO-a objavljeni su videozapisi kojima je Knjižnica željela pridonijeti kulturnoj razmjeni i čuvanju tradicionalnih vrijednosti, širenju multikulturalnosti te materinski jezik predstaviti igrom, pričom i pjesmom.

Program je obuhvatio Čitateljski izazov na materinskom jeziku te dječju tradicijsku pjesmu i igru, a predstavljeni su hrvatski, njemački, makedonski, albanski, mađarski, rusinski i ruski jezik. S obzirom na to da se u veljači obilježava Međunarodni dan materinskog jezika te započinje Mjesec hrvatskog jezika, Festival je započeo predstavljanjem upravo hrvatskog jezika. Učenici OŠ "Mladost" lijepim čitanjem naglas priča i pjesama predstavili su svoj materinski jezik - hrvatski jezik. Potom se dječjom tradicionalnom pjesmom i igrom na njemačkom jeziku predstavila odgojna skupina Dječjeg vrtića "Stribor" koja program prati na njemačkom jeziku. Predstavnici njemačke nacionalne manjine iz Njemačke zajednice u Osijeku pročitali su basnu braće Grimm. Učenici makedonskog jezika u Osnovnoj školi "Vijenac" pročitali su pjesme i makedonske narodne poslovice i zagonetke. Učenici Osnovne škole Svete Ane i Nacionalna zajednica Albanaca Slavonije i Baranje predstavili su albanski jezik čitanjem bajke, priče i pjesmice, a učenica Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u RH lijepim čitanjem pjesme naglas predstavila je mađarski jezik. Učenici OŠ Čakovci, PŠ Mikluševci koji izučavaju rusinski jezik i kulturu predstavili su se lijepim čitanjem naglas rusinske narodne pripovijetke, a Ana-Marija Papež, profesorica ruskog jezika, predstavila je ruski jezik čitanjem bajke.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek tradicionalno obilježava od 2012. godine Međunarodni dan materinskoga jezika nizom kreativnih susreta.

“Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika iznimno važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće. Osim uloge komunikacijskoga sredstva i prijenosnika društvenih vrijednosti i identiteta, jezici mogu utjecati i na gospodarski razvoj. Nestanak bilo kojega jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje. Stoga Međunarodni dan materinskoga jezika ima svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila”, poručuje voditelj Posudbenog odjela GISKO-a, Siniša Petković.

Ivana Solar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana