Crna kronika
TRAGIČAN POŽAR U ĐURĐENOVCU

Vatra je progutala najstariju kuću, jedna osoba poginula
Objavljeno 3. ožujka, 2021.

U požaru koji je u srijedu, u ranim jutarnjim satima, izbio u Kolodvorskoj ulici, u Đurđenovcu, život je izgubio jedan od stanara dvorišnih stanova koji se nalazio u zapaljenoj kući. Županijski centar 112 informaciju o požaru dobio je u 5.51 sat, nakon čega su na intervenciju izišli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Našice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz susjednih Šaptinovaca.


Stanare Kolodvorske ulice probudile su sirene vatrogasnih vozila, a kako se razdanjivalo, primijetili su kako se iz krova jedne od starijih kuća probijaju plameni jezici nekoliko metara u vis te gusti dim. Do dolaska vatrogasaca vatra je već zahvatila krovište starije kuće, u sklopu koje se nalazi nekoliko stanova. Vatrogasci su odmah počeli s gašenjem požara, a u jednom od uništenih stanova, na žalost, pronašli su tijelo nepoznate osobe. Nedugo nakon početka gašenja požara, na kući se urušio veći dio krova, a vatra je zahvatila i unutrašnjost trošnih stanova. Vatrogasci su uspjeli ući u stanove, i u jednoj od prostorija pronašli su tijelo jednoga od stanara, koji je u kući živio nekoliko godina. Prije početka policijskog očevida policije i protupožarnog inspektora, vatrogasci su nekoliko sati morali gasiti vatru koja je u potpunosti uništila cijeli objekt. Točni uzroci požara do zaključenja ovoga teksta nisu bili poznati.

Nemali broj Đurđenovčana, čuvši za tragediju, došao je do opožarene kuće promatrajući napore vatrogasaca da suzbiju požar. Iako službeno od strane policije nije priopćen identitet žrtve, stanovnici Kolodvorske ulice potvrdili su nam da je riječ o Milenku Ž., koji je nekoliko godina živio u jednom od stanova u sklopu trošne kuće. "Prije je bio s obitelji u drugoj kući u Đurđenovcu, a nakon rastave bio je na nekoliko adresa prije negoli se preselio u jedan od dvorišnih stanova. Ovo vam je inače bila najstarija kuća u Đurđenovcu", rekao nam je stanovnik Kolodvorske ulice.


Opožarena kuća sagrađena je krajem 19. stoljeća. Dali su je napraviti vlasnici tadašnje tvornice namještaja, kasnije drvoprerađivačkog diva "DIK Đurđenovac", i to za potrebe svojih činovnika. Bila je to jedna u nizu sagrađenih zgrada koje se nalaze točno prekoputa nekadašnje tvornice. Kuća je tijekom godina mijenjala vlasnika, a od početka se u njoj nalaze tri stana. Na žalost, sada su sva tri stana uništena, a kuća će se morati potpuno srušiti. U jednom stanu nitko nije stanovao, u drugom je bio Milenko Ž., a u trećem žena s djecom. Na žalost, oni će sada morati pronaći novi dom. Milenko se, doznajemo, grijao pomoću peći na drva. Kako je došlo do požara za sada nije poznato, a to će se, kao i visina materijalne štete, doznati nakon očevida policije i inspektora zaštite od požara. Za vrijeme intervencije morala je biti isključena i struja, zbog čega je dio stanovnika Đurđenovca ostao bez električne energije.

Pojavio se i još jedan problem zbog ovog požara, a zbog čega je podosta Đurđenovčana ljutito, a to je činjenica da njihovo mjesto nema vatrogasnu postrojbu. "Dok je DIK bio na životu, naši su vatrogasci gasili požare u Đurdanu. Sa propašću tvornice prodan je i dom gdje su bili vatrogasci. Pa taj vatrogasni dom bio je doslovce oko 300 metara od kuće koja je sada planula, i u kojoj je izgorio čovjek. Da imamo naše vatrogasce, oni su mogli na mjestu požara biti za manje od minute, pa kad iziđeš na cestu iz nekadašnjeg doma i pogledaš ulijevo, prema pruzi, vidiš ovu kuću! Ljuti me to, jako", ispričao nam je Đurđenovčanin, naglasivši da time ne umanjuje napore vatrogasaca iz DVD-a Šaptinovci, za koje kaže da su sjajni dečki, a i većinu ih osobno poznaje.
- Nepojmljivo mi je da Đurđenovac nema vatrogasnu postrojbu, pa ovo je gradić od nekoliko tisuća stanovnika, vatrogasci su nam potrebni. Sva okolna mjesta ih imaju, pa i Našičko Novo Selo. Mislim da bi Općina trebala potegnuti to pitanje - kazuje naš sugovornik.

Milan Bugarić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike