Novosti
HPK UPOZORAVA NA OBMANU POTROŠAČA:

Uvozno mlijeko ima hrvatske oznake
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Odbor za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore poziva institucije i inspekcije da pojačaju kontrolu mlijeka na tržištu jer se posljednjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino mlijeko na čija se pakiranja stavljaju različite varijacije hrvatskog znakovlja – šahovnice i kvadratići. Na taj se način, ističu, obmanjuje potrošače da se radi o domaćem mlijeku.


HPK smatra kako je to jedan od marketinških trikova koji nisu dopušteni i koji dodatno zbunjuju potrošače jer na nacionalnoj razini postoji jedino oznaka Mlijeko s hrvatskih farmi, a ta je oznaka jedina valjana i potvrda da mlijeko ima svoju sljedivost i dolazi s farmi domaćih proizvođača. "Nedopustivo je zakidati domaću proizvodnju, jer je prvo potrebno otkupiti naše proizvode. Na pakiranju mlijeka koje nije direktno iz Hrvatske mogu biti samo znakovi EU-a i država iz kojih mlijeko dolazi. Zato apeliramo na inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i potrošačima objasne prema kojim se to zakonskim osnovama provodi ova tržišna obmana potrošača", kaže predsjednik HPK-a Mladen Jakopović.


HPK apelira na trgovačke lance da se ne koriste tim obmanjujućim potezima te da dodatno ne zbunjuju potrošače. Traže i hitan sastanak domaćih proizvođača mlijeka s resornim ministarstvom, odnosno da se na Savjet za mlijeko pozovu industrije mlijeka te zajednički upozori na problem, koji dijelom spada u sferu nepoštene trgovačke prakse, zabranjene na razini EU-a.


Predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK-a Igor Rešetar ističe kako u hrvatskom mljekarstvu ima pozitivnih pomaka zahvaljujući razumijevanju državnih institucija i investiranju u taj sektor. Najveći su problem i dalje cijene ulaznih sirovina, te su na Savjetu nužni konkretni zaključci kako bi se pozitivni trendovi nastavili. "Problem je mlijeko na tržištu koje dolazi iz drugih zemalja. Svaka zemlja EU-a prošle se godine koristila mjerom za skladištenje mlijeka i mliječnih proizvoda, 300.000 tona bila je minimalna količina koje se skladištila i ti viškovi sad dolaze na naše tržište po dampinškim cijenama", kaže Rešetar. U HPK-u objašnjavaju da to mlijeko ovamo na police dolazi s oznakom šahovnice - što drže nedopustivim.
Odbor traži da se program potpore za junice produži na tri godine. Mljekari inzistiraju i na provođenju mjera Programa ruralnog razvoja koje se odnose na proizvodnju električne energije i financiranje postrojenja na farmama koje proizvode mlijeko. Lani su proizvođači isporučili 434,22 milijuna kilograma mlijeka, što je na razini 2019. U siječnju je zabilježeno povećanje proizvodnje za 1,7 % u odnosu prema siječnju 2020., a na kraju godine bilo je 4036 proizvođača mlijeka. I.Bošnjak
253,40

milijuna eura je vrijednost tijekom prošle godine u RH uvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda
Najčitanije iz rubrike