Mozaik
VRAĆENA VLASNIKU - ROCKEFELLERU

Tapiseriju “Guernice” povukli iz zgrade UN-a
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Golema tapiserija s vjernim prikazom slavne "Guernice" Pabla Picassa, koja je desetljećima visjela ispred ulaza u dvoranu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, i podsjećala diplomate na to što donosi rat, vraćena je prošli tjedan njezinu vlasniku Nelsonu Rockefelleru mlađem.

Tapiseriju je 1955. godine naručio Nelson Rockefeller stariji budući da mu Picasso nije želio prodati originalnu sliku. Izradila ju je francuska radionica Jacqueline de La Baume-Dürrbach, a na posudbi u UN-u bila je od 1984. godine. Vladari, predsjednici, premijeri, veleposlanici i diplomati koji su nazočili sjednicama Vijeća sigurnosti morali su proći pokraj nje na putu prema dvorani UN-ova tijela zaduženog za mir u svijetu.

UN nije objasnio zašto je obitelj Rockefeller željela da im se tapiserija vrati. Ni iz te bogate obitelji nisu ništa komentirali. "Užasno je to što je više nema. Pokušali smo učiniti sve da je zadržimo, ali nismo uspjeli", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. "Guernica" je vjerojatno najslavnija antiratna slika u povijesti. Prikazuje bombardiranje baskijskog grada Guernice koju su na zahtjev španjolskih nacionalista 26. travnja 1937. razorili bombarderi nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Original se čuva u Muzeju kraljice Sofije, u Madridu, a Rockefellerova tapiserija njezina je vjerna kopija u istoj veličini.

Zid na kojemu se nalazila u UN-u sada je prazan, a zemljama članicama predstoji rasprava o tome što bi je dostojno moglo zamijeniti na istome mjestu. H
37

godina posuđena tapiserija bila je ispred ulaza u dvoranu Vijeća sigurnosti UN-a
Možda ste propustili...

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike