Mozaik
FESTIVAL KANCONE I KIČA

Počeo 71. Sanremo i traje sve do subote
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Tradicionalni Festival talijanske kancone u Sanremu, koji se ove godine održava 71. put, jedni nazivaju nemoralnim, zastarjelim i televizijskim reality-kičem, no drugi ga još uvijek smatraju nacionalnim blagom Italije, koji i danas odražava duh stanovnika te zemlje. Neki ga doživljavaju kao nostalgičnu razonodu koja nadahnjuje, a u nekih izaziva podsmijeh. Ove godine ni taj festival nije pošteđen komplikacija koje je sa sobom donio koronavirus - orkestar, izvođači i voditelji neće nastupiti pred publikom uživo u dvorani, a Naomi Campbell, supermodel, bila je prisiljena otkazati sudjelovanje zbog komplikacija oko putovanja. No napadač NK Milano Zlatan Ibrahimović spremno je uskočio kao pomoć organizatorima i bio voditelj prve večeri festivala, nastojeći privući što više gledatelja. Otprilike deset milijuna Talijana svake godine gleda Festival u Sanremu, uživajući u kontroverzama koje ga prate, bilo da se radi o optužbama za play-back i plagiranje, prepirkama među slavnim ličnostima, bilo o "slučajnim razodijevanjima".

Sudjelovanje na Festivalu kancone u Sanremu desetljećima je bilo stvar prestiža među talijanskim glazbenicima i umjetnicima. Na njemu su nastupile zvijezde poput Gina Paolija, Lucia Dalle, Mine, Lucia Battistija, Ornelle Vanoni i Bobbyja Soloa, Tota Cutugna, koji je osvojio hitom "L‘Italiano" iz 1983., pa čak i poput Andree Bocellija.

Petodnevni glazbeni festival počeo je jučer. Svaka večer traje četiri sata, tijekom kojih tridesetak talijanskih izvođača, već etabliranih ili zvijezda u usponu, pokazuje svoj talent, koji potom ocjenjuju i publika i stručni žiri. H
Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

VLASNICI AUTOPRAONICA TRLJAJU RUKE

Saharski pijesak “okupirao” Atenu

Najčitanije iz rubrike