Regija
ZORKO STEINER I MARIJANA SABO NE POSUSTAJU

Zaslužili priznanje HPS-a za 100 osvojenih vrhova
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Nagrade krovne organizacije dobio je 31 planinar iz 12 slavonskih društava
ORAHOVICA

Hrvatsko planinarsko društvo Orahovica održalo je svoju redovnu godišnju skupštinu na jedan poseban način, ispred svoje planinarske kućice u šumskom predjelu prijelaza s Krndije na Papuk, pod nazivom Šaševo.

Okupio se dovoljan broj članova za kvorum i prezentiran je rad u teškoj, 2020. godini obilježenoj koronavirusom:

- Prošla godina bila je zahtjevna za planinarstvo u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i nama. Bili smo u zabrani kretanja i organiziranja društvenih izleta, no usprkos svim problemima dosta smo hodali, obilježili neke nama važne datume, a naši članovi su hodali doslovce po vrhovima cijele Hrvatske. Posebno smo ponosni na naših dvoje članova, Zorka Steinera i Marijanu Sabo, koji su dobili posebna priznanja Hrvatskog planinarskog saveza za osvojenih 100 i više vrhova Hrvatske planinarske obilaznice. Ovo je izuzetan uspjeh i u ime svih naših članova od srca im čestitam – rekao je predsjednik HPD-a Orahovica Branko Peček.

O čemu se točno radi, koliko su ova priznanja značajna kaže nam jedan od nagrađenih, poznati orahovački planinar Zorko Steiner.

- Hrvatski planinarski savez svake godine nagradi planinare koji osvajaju vrhove Lijepe Naše hodajući po našoj Hrvatskoj planinarskoj obilaznici. Tako postoje zlatne, srebrne i brončane značke te posebno, visoko i najviše priznanje, a sve ovisi o broju osvojenih vrhova. Ove godine, što se tiče naše Slavonije, iz 12 društava priznanja je dobio 31 planinar, i to deset ih je dobilo zlatne, 11 srebrne i deset brončane značke, 14 planinara je zaslužilo posebno priznanje, a po pet visoko i najviše. Iz našeg društva Marijana Sabo dobila je posebno priznanje, a treba reći da u svojoj kolekciji ima i visoko, a eto i ja sam uspio osvojiti dovoljno vrhova za to posebno priznanje. Riječ je o obilasku 100 kontrolnih točaka, dakle isto toliko osvojenih vrhova i prije svega osobno sam sretan i zadovoljan što sam sve to obišao, upoznao te krajeve i kolege planinare iz svih krajeva Hrvatske - kaže Steiner.

Vladimir Grgurić
Steiner i Sabo prvi su nagrađeni u povijesti planinarstva Orahovice
Steiner je uz kolegicu Sabo prvi orahovački planinar u povijesti koji je dobio ovo priznanje. “Možda je malo teško reći prvi u povijesti jer ima mojih starijih kolega poput Zlatka Tomšića koji su obišli nebrojeno vrhova, ali u njihovo vrijeme takvih nagrada nije bilo. Ipak, posebna je ovo čast za mene i jedan golem motiv da nastavim i zaslužim dva preostala priznanja. Ja sam čovjek koji je zaljubljen u planine i planinarstvo, naravno da je svako priznanje ponos, no moj najveći uspjeh je osvojiti još neosvojeni vrh, baciti s njega pogled, fotografirati se da ostane uspomena, i to je to. Tada je srce planinara puno”, zaključio je Steiner. Ova su dva priznanja i orahovačkom društvu donijela dimenziju više. Plan rada za sljedeće razdoblje društva je jednostavan - neka ova pandemija što prije završi pa da planinari krenu osvajati vrhove planina, prijateljstva i zajedništva
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike