Regija
URBANE DIVLJE ŽIVOTINJE U VUKOVARU

Lisice nisu opasne, a jazavci mogu napasti
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Iz Grada Vukovara poručuju kako će za mjesec dana imati osiguran sustav uklanjanja divljih životinja iz naseljenih ulica
VUKOVAR

Koliko god se govorilo kako se oralnom vakcinacijom sprječava bjesnoća među lisicama, većini građana, a posebice onima s malom djecom, zasigurno nije ugodno vidjeti ih u blizini svojih domova.

Slično su reagirali i stanovnici vukovarske gradske četvrti Borovo naselje koji u gusto naseljenim ulicama i u blizini pojedinih sportskih objekata učestalo viđaju lisice. Očito su se udomaćile i uglavnom ne bježe od ljudi, jer se ne osjećaju ugroženo. S obzirom na povećan broj lisica koje se bezbrižno šeću te nelagodu koju izazivaju među ljudima, zanima ih kako će problem biti riješen.

Kako nam je potvrdio Siniša Mitrović, stručni suradnik u gradskoj upravi, Grad Vukovar na pragu je konkretnog rješenja, a sustav koji će smanjiti pojavu velikog broja lisica trebao bi profunkcionirati za mjesec dana.

- Potpisali smo nadzor s profesorom iz Osijeka čiji će broj mobitela biti objavljen na stranici Grada i u službenom vjesniku. Njega će građani moći nazvati i potom će on koordinirati policiju i lovačko društvo. Protokol smo napravili, čeka se na potpis gradonačelnika, a zatim slijedi potpisivanje ugovora s vukovarskim Lovačkim društvom Zrinski koje će biti angažirano na uklanjanju jazavaca, lisica i čagljeva - pojasnio je Mitrović.

Dodao je kako već godinama, otkako se radi sustavna oralna vakcinacija, nije zabilježen nijedan slučaj bjesnoće među lisicama koje su, zapravo, postale urbane zaštićene životinje i može ih se samo premjestiti iz naseljenih područja, ali ih se ne smije ubijati.

- Kako nemaju bjesnoću nisu opasne za ljude, ali jesu za pse, jer imaju neke druge bolesti koje prenose. Ima ih doista mnogo, ponajprije zato što nemaju prirodnog neprijatelja, a kako građani ostavljaju hranu kućnim ljubimcima, ili je bacaju na otvorenom prostoru kod kanti i kontejnera, naseljena su im područja postala kao restoran u kojem redovito imaju izvor hrane. Naučene su na ljude i automobile, pa prilaze kućama i drugim objektima - naveo je Mitrović.

Lisica je najviše u pojedinim dijelovima Borova naselja i na Olajnici, ali može ih se vidjeti i u blizini neobnovljenih objekata. To što u gradu nemaju prirodnih neprijatelja i više ne obolijevaju od bjesnoće, utjecalo je na njihovu brojnost, jer, kako je rekao Mitrović, upravo im je bjesnoća reducirala vrstu. Apelirao je na Vukovarce da ne bacaju hranu na otvoreni prostor, ali i da prilikom davanja hrane kućnim ljubimcima uklone ono što njihovi ljubimci ne pojedu.

- Imamo situaciju da jazavci iz park-šume Adica, koja je nedaleko od samog središta grada, prelaze u okolne ulice i hrane se onim što ne pojedu mačke i psi. Ako nemaju dostupnu hranu, neće niti dolaziti. Ljudi trebaju znati da se ne radi samo o pojavi lisica, nego i jazavaca koji, kada nekomu uđu u dvorište, mogu prouzročiti velike probleme, jer napadaju i ljude ako se osjete ugroženima - istaknuo je.
Dragana Korpoš
LISICE LJUDIMA PRILAZE BEZ STRAHA
Mitrović je ocijenio kako je pojava lisica i jazavaca kompleksno pitanje, no rješavat će se čim bude potpisan ugovor s lovačkim društvom. Vukovarci će tada dobiti točnu informaciju komu se trebaju obratiti, odnosno tko će koordinirati akcije prebacivanja divljih životinja iz naseljenih u šumska područja. Tako uhodan sistem postoji u nekim drugim gradovima.

- Bez obzira na to što nisu opasne za ljude, znam da su na Olajnici lisice prilazile ljudima, jer su naviknute na život u gradu i u ljudima ne vide potencijalnog neprijatelja - rekao je.
“grad restoran”
HRANU NE TREBA

OSTAVLJATI NA

OTVORENOM I

POKRAJ KANTI
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike