Crna kronika
ČIM SUNCE IZIĐE HRVATSKA POLJA GORE

Zbog neopreza u samo četiri dana na poljima izbilo čak devet požara
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Srećom, ozlijeđenih osoba u požarima nije bilo, a prije samo tjedan dana dvije su starije osobe poginule kod Karlovca

Devet požara na otvorenim prostorima gasili su vatrogasci u Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji od petka do ponedjeljka. U jednom slučaju osoba koja je izazvala požar je i otkrivena.

Naime, u petak, oko 13.30 sati, u požeškoj Ulici Vranduk, 39-godišnjak je na oranici zapalio suhu travu i nisko raslinje, a da nije prije toga poduzeo sve mjere i radnje prilikom paljenja vatre, pa se požar proširio. Protiv 39-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara. U nedjelju je, na još neutvrđeni način, došlo do požara suhe trave i niskog raslinja na livadi u mjestu Poljanska, i na pašnjaku u mjestu Bešinci, dok je u Kaptolu na neutvrđeni način došlo do zapaljenja čempresa. U ponedjeljak oko podneva, u mjestu Eminovci, došlo je do požara na livadi u kojem su izgorjeli suha trava i nisko raslinje.

U Osječko-baranjskoj županiji vatrogasci Belog Manastira intervenirali su zbog požara trske, suhe trave i niskog raslinja u Belom Manastiru, vatrogasci iz Ivanovca gasili su požar suhe trave, dok su vatrogasci iz Bistrinaca gasili požar na otvorenom prostoru u svome mjestu. Vatrogasci iz Darde gasili su požar suhe trave i raslinja u ponedjeljak.

Opasnost
Prema podacima iz Hrvatske vatrogasne zajednice vatrogasci diljem Hrvatske bore se s požarima na otvorenom prostoru. Samo u ponedjeljak požari na otvorenom prostoru izbili su u Šibensko-kninskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Iako do sada nitko u Slavoniji i Baranji ove godine nije smrtno stradao pri spaljivanju biljnog otpada, to se već dogodilo na karlovačkom području. U mjestu Mali Vuković, na području Slunja, prilikom spaljivanja korova i niskog raslinja na polju, smrtno je stradala 84-godišnjakinja. Naime, do širenja požara najvjerojatnije je došlo zbog vremenskih uvjeta, odnosno jakog vjetra.

Drugi slučaj zbio se u razdoblju od 23. do 25. veljače, u mjestu Brebornica, na području Krnjaka, prilikom spaljivanja niskog raslinja na polju smrtno je stradala 81-godišnjakinja. Nadležnom državnom odvjetništvu bit će dostavljeno izvješće o ovom događaju, kratko su izvijestili iz PU karlovačke.

Osječki profesionalni vatrogasci upozoravaju da brojni požari na otvorenom prostoru nastaju kao posljedica neopreznog paljenja vatre.

Velika šteta
- Vatra ostavljena bez nadzora može se proširiti i na kultivirane površine, kao i objekte te izazvati veće materijalne štete, može napraviti problema u prometu te na taj način izazvati prometne nezgode s materijalnom štetom i ljudskim žrtvama, a vatra zapaljena na minski sumnjivom prostoru neće uništiti minsko-eksplozivne naprave, ali će u ekstremnim okolnostima natjerati vatrogasce na pogibeljne akcije gašenja, u slučaju proširenja požara na električne i telefonske stupove, dalekovode, voćnjake, šumu, objekte i slično. Vatrogasci zbog velikog broja ovakvih požara gube spremnost za interveniranje u ozbiljnim događajima poput prometnih nesreća, požara stanova i kuća, i slično - upozoravaju iz Javne vatrogasne postrojbe Osijek. Kako dalje savjetuju vatrogasci, vatru treba paliti po suhom vremenu bez vjetra, spaljivati manje količine biljnog otpada uz neprekidni nadzor, a prije spaljivanja osigurati alate, primjerice lopate, grablje, vile, motike i slično. Uz to, prije spaljivanja treba osigurati sredstva za gašenje poput vode, pijeska, ili vatrogasnog aparata, a vatru paliti samo na onim mjestima na kojima ne postoji mogućnost nekontroliranog širenja. Prilikom spaljivanja veće količine biljnog otpada ili veće površine, o tome treba izvijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu, ili policijsku postaju,

- Upozoravamo da je na snazi županijska odluka o provođenju mjera zaštite prilikom spaljivanja suhe trave i biljnog otpada na poljoprivrednom i šumskom zemljištu koje su predvidjele i prilično velike novčane naknade, a u slučaju veće materijalne štete ili ozljede izazvane paleži i kaznenu odgovornost - upozoravaju osječki vatrogasci. Iz Hrvatske vatrogasne zajednice savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje, nego kompostira.

Sandra Lacić
VELIKA ŠTETA U POŽARU KUĆE I STANA
U ponedjeljak, oko 15 sati, u Ledeniku, zbog dotrajalosti i puknuća dimnjaka došlo je do zapaljenja krova kuće te se požar proširio na kotlovnicu i pomoćne prostorije koje su u potpunosti izgorjele. Požar su ugasili djelatnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Našice i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koška. Šteta je oko 60.000 kuna. U nedjelju je izbio požar u stanu 66-godišnjaka u potkrovlju zgrade u Dardi. Vlasnik je ostavio upaljenu svijeću koja je zahvatila namještaj koji je u potpunosti izgorio. Požar su ugasili vatrogasci JVP-a Beli Manastir i DVD-a Darda. Šteta je 30.000 kuna.
APEL STARIJIMA
Policija i vatrogasci posebice upozoravaju starije osobe, ako to čine, a ne bi trebali, da budu izuzetno oprezni prilikom spaljivanja biljnog otpada. Dovoljna je mala promjena vjetra, pa da dođe do nekontroliranog širenja požara, od kojega starije osobe tada teško mogu pobjeći.
Prilikom spaljivanja veće količine biljnog otpada ili veće površine, o tome treba izvijestiti policiju i vatrogasce
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike