Novosti
DIO RADNIKA VRAĆA SE U UREDE

Mogućnost rada od kuće želi zadržati većina zaposlenih
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Neki su radnike počeli vraćati u urede, bar one koji su se cijepili, odnosno one koji su preboljeli COVID

Najnovijim istraživanjem o radu od kuće, u kojemu je svoja iskustva podijelilo gotovo 400 ispitanika, MojPosao doznao je kako je u proteklih godinu dana gotovo dvije trećine zaposlenih (62 %) u Hrvatskoj bar povremeno radilo na daljinu. S druge strane, svaki treći radnik (38 %) cijelo je vrijeme radio na svom uobičajenom mjestu rada (uredu, tvornici, trgovini i slično) i ni u jednom trenutku nije bio u prilici raditi od kuće.

Među ispitanicima koji su radili od kuće, njih 27 % se u međuvremenu vratilo u svoje urede. Svaka četvrta osoba (25 %) u kontinuitetu radi od kuće dok su trećini zaposlenih njihovi poslodavci omogućili kombiniranje ta dva oblika radnog odnosa, pa tako oni dio vremena rade od kuće, odnosno dolaze u tvrtku. Ispitanike se upitalo i žele li (i dalje) raditi od kuće. Među onima koji su unatrag godinu dana iskusili rad iz udobnosti vlastitog doma dvojbi nema - 84 % ih želi zadržati mogućnost bar povremenog rada od kuće, a 16 % ispitanih priželjkuje konačni povratak u urede. S druge strane, dvije trećine radnika (69 %) koji dosad nisu imali priliku posao odrađivati od kuće željeli bi iskušati tu opciju, a 31 % ljudi nema nikakvu želju za radom na daljinu.

Neke tvrtke su svoje zaposlenike krenule vraćati u urede, bar one koji su se cijepili, odnosno one koji su preboljeli COVID-19. S takvom odlukom se ne slažu svi u jednakoj mjeri - 45 % onih koji su imali mogućnost rada od kuće ne slaže se s takvom praksom, dok takvu odluku smatra pogrešnom samo 12 % ispitanika koji nikad nisu imali mogućnost rada od kuće. "Nema smisla da se radnici ne vraćaju na posao ako su preboljeli COVID-19. S druge strane, liječnike i medicinske sestre nitko ništa ne pita, vratiti se moraju jer radeći od kuće ne mogu pomoći pacijentima. Ne bi trebalo praviti razliku između, primjerice, poslova u uredu i trgovaca, ugostiteljskih djelatnika..." poručuje jedan od sudionika istraživanja.

Čak 91 % radnika koji nisu iskusili rad od kuće smatra kako bi se cijepljeni zaposlenici trebali vratiti na svoja uobičajena radna mjesta, odnosno u urede. Međutim, ispitanici koji su imali mogućnost rada od kuće ipak su nešto suzdržaniji prema toj opciji. Kako naglašavaju, rad od kuće nije nikakva nagrada nego samo drukčiji oblik rada koji zahtijeva jednako ozbiljan angažman radnika. Smatraju kako nema potrebe da se zaposlenike prisiljava na povratak ako svoje obveze mogu odrađivati od kuće. "Ako im posao ne ovisi o lokaciji radnog mjesta, onda ne vidim smisao u nužnom povratku u ured - osim ako je to želja zaposlenika", komentiraju.

Općenito gledajući, 81 % ispitanika koji su u posljednjih godinu dana radili od kuće smatra kako je rad na daljinu potrebno omogućiti i nakon završetka pandemije. S druge strane, to mišljenje dijeli samo trećina (36 %) onih koji nisu iskusili rad od kuće. Oni su pak u većoj mjeri (44 %) stava da je rad od kuće nepotreban u normalnim okolnostima te da bi svi trebali raditi na radnom mjestu. To pak smatra samo 13 % onih koji su radili od kuće.

Ovo istraživanje provedeno je na gotovo 400 ispitanika, od kojih su 61 % bile žene, a 39 % muškarci. Najviše ispitanika, njih 38 %, ima između 31 i 40 godina, 22 % ih je starije od 41 godinu, a 20 % je u dobi od 26 do 30 godina te mlađe od 25 godina. Većina ispitanika (75 %) su zaposleni.

Igor Bošnjak
TREBA IM DATI MOGUĆNOST IZBORA
Ispitanici koji su protiv povratka na radno mjesto samo zato jer je netko prebolio koronavirus smatraju kako se tu može raditi o diskriminaciji te da nije bitno gdje se posao obavlja, već na koji način - koliko kvalitetno. “Nema garancije da se neće ponovo zaraziti. To je diskriminacija. Zaposlenicima treba dati mogućnost izbora žele li raditi iz ureda ili od kuće, u skladu s mogućnostima radnog mjesta”, kaže jedan ispitanik.
Možda ste propustili...