Osijek
PRIJENOS I NA FACEBOOKU

Izložba uz novi Dan Državnoga arhiva
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Državni arhiv u Osijeku, s adresom u Tvrđi, u Ulici Kamila Firingera 1, u srijedu obilježava svoj dan. Prvi put to čini 3. ožujka, a svečanost počinje u 12 sati, u dvorani Arhiva otvaranjem izložbe "Konzervatorsko-restauratorski radovi u sedam državnih arhiva". Ovaj će se događaj prenositi i na Facebooku, na službenoj stranici Državnog arhiva.

Kako nam je objasnio njegov ravnatelj dr. sc. Dražen Kušen, nekadašnji Dan arhiva, vezan uz početak djelovanja ove ustanove u Tvrđi 1947. godine, obilježavao se 18. studenoga. No, kako je to ujedno i tužni dan spomena na žrtve Vukovara, Državni arhiv u Osijeku odlučio je tome pijetetu dati prednost te toga dana već niz godina ne obilježava svoj dan.

- Dugo smo razmišljali o promjeni nadnevka obilježavanja Dana Državnog arhiva u Osijeku tražeći drugi prikladan dan. Izabrali smo 3. ožujka, povezan s datiranjem Magistratske instrukcije za grad i tvrđavu Osijek, koju je u obliku statuta Grada Osijeka izdao u Osijeku 3. ožujka 1698. Ferdinand Carl grof Caraffa di Stigliano, predsjednik Carske komisije za uređenje Slavonije i Srijema nakon oslobođenja od Osmanlija. Navedena magistratska instrukcija, između ostalih odredaba važnih za uspostavu moderne uprave u Osijeku, u br. 15 donosi izričite odredbe o arhiviranju koje glase: "Porezni i upravni spisi, gotov novac i gradski pečat moraju se čuvati na sigurnom mjestu. Isto tako, razne poglavarstvene upute, zapisnike, izvorne dokumente i važne spise treba čuvati u škrinji s dvije različite brave, od kojih jedan ključ ima gradski sudac, a drugi blagajnik. Škrinju oni otvaraju i zatvaraju zajedno", rekao nam je Kušen. D. Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike