Osijek
DUGOVANJA SUVLASNIKA ZA PRIČUVU

Umalo nema zgrade bez bar jednoga neplatiše
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Poslana je 8121 opomena zbog neplaćanja pričuve. Dužnici su različitih profila, a dio je njih u teškoj socijalnoj situaciji

Tijekom 2020. godine Zavod za stanovanje, upravitelj 80 posto fonda kolektivnog stanovanja u Osijeku, poslao je čak 8121 opomenu zbog neplaćanja pričuve suvlasnicima stambenih zgrada pod svojim upravljanjem. To i ne čudi kada se uzme u obzir da je teško naći stambenu zgradu bez barem jednoga neplatiše.

Ovrha nije bilo
Dužnici su različitih profila, a dio je njih u teškoj socijalnoj situaciji. No najveći je pojedinačni dužnik za pričuvu - država, koja trenutačno ima dug od približno pola milijuna kuna. Tu je riječ o dugotrajnim potraživanjima do kojih se dolazi u postupcima koji traju i po dvije godine za svaki stan. U međuvremenu najviše trpe suvlasnici zgrada u kojima se nalaze takvi stanovi. I to u situacijama kada, primjerice, u jednoj zgradi ima i po četiri ili pet državnih stanova za koje se ne plaća pričuva. Oni koji uredno plaćaju jedva uspijevaju pokriti redovite troškove održavanja zgrade i na zajedničkom računu im ostaju ili minimalna sredstava ili ništa za ulaganja.

Sve je neplatiše pričuve od ovrha u 2020. godini spasio - COVID-19. Naime, zbog epidemiološke situacije Zavod ni jedan dug nije proslijedio na prisilnu naplatu. No, napominju, u većini su slučajeva za naplatu dugovanja već i opomene bile dovoljne.

"U odnosu prema 2019. godini lani je naplativost pričuve ostala na istoj razini te iznosi iznimno visokih 92 posto. Također, potrebno je naglasiti da se u ostalom postotku nalaze predmeti koji će ići u postupak prisilne naplate preko suda te će biti naplaćeni zajedno s troškovima sudskog postupka i zakonskim zateznim kamatama. Ne postoji mogućnost za zastaru s obzirom na to da ona iznosi tri godine, a da se proteklih godina u Zavodu provodi revizija naplate svakih šest mjeseci", naglašava Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje, čiji je sustav naplate dugovanja postavljen tako da se suvlasnicima izlazi u susret kako bi što lakše podmirili svoja dugovanja mimo sudskih postupaka.

Obročna otplata
“Zakon dopušta uz određene zakonske pretpostavke - suglasnost suvlasnika, odnosno predstavnika suvlasnika - da se sporno dugovanje doprinosa sredstava zajedničke pričuve podmiri u više rata u okviru izvansudske nagodbe. Naravno, uključujući pri tome glavno potraživanje, javnobilježničke, odnosno sudske troškove i pripadajuće zakonske zatezne kamate. Na ovaj način izlazimo u susret i suvlasnicima koji redovito uplaćuju doprinos sredstava zajedničke pričuve s obzirom na to da sporna dugovanja ne ulaze u zastaru, zatim suvlasnici nemaju troškova zastupanja od strane odvjetnika jer ih Zavod zastupa u postupcima prisilne naplate bez ikakvog troška, osiguravaju se novčana sredstva za normalno funkcioniranje i održavanje same zgrade dok se dužnicima omogućava u opravdanim razlozima obročna otplata dugovanja u skladu sa zakonom”, objašnjava Bodražić.

Ivana Solar
ovrhe
ODGOĐENE

ZBOG

PANDEMIJE
NAJTEŽE S VLASNICIMA PRAZNIH STANOVA
Neplatiše pričuve s kojima je uobičajeno najviše problema i koje je teško otkriti su investitori stambenih zgrada, kao i osobe koje u novogradnji imaju više praznih stanova ili poslovnih prostora. Dok prvi ne prijavljuju zgrade u sustav Grada ili odbijaju plaćati pričuvu za neprodane “kvadrate”, drugi pak smatraju kako se pričuva ne mora plaćati ako prostor ne koriste, što ne stoji, ali se oni ipak toga drže.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana