Osijek
NOVA BLAMAŽA

Grad Osječanima poslao uplatnice s krivim bar-kodom
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
U gradskoj upravi kažu da je za tu grešku kriva tvrtka s kojom imaju ugovor o produkciji računa

Novu blamažu pred svim nositeljima domaćinstava u Osijeku, a njih je oko 45 tisuća, priredili su u administraciji Grada Osijeka. Uplatnice za komunalnu naknadu (i slivne vode), koje su na kućne adrese podijeljene krajem prošloga tjedna, mogu baciti u smeće! Otiskane su, naime, s krivim bar-kodom.


- Ta se greška nije mogla otkriti sve dok uplatnice nisu došle na naplatu, tvrdi naš sugovornik u gradskoj upravi, koji je bio voljan neslužbeno prokomentirati cijelu situaciju. Službeno su se, pak, iz Grada Osijeka oglasili na svojoj mrženoj stranici izvijestivši “građane i građanke Osijeka kako se na uplatnicama za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda nalazi neispravan bar-kod, zbog čega je izvršenje uplate za spomenute naknade trenutačno onemogućeno, a obveza plaćanja odgođena”, stoji u priopćenju.


Tvrtka s kojom je Grad Osijek, a na temelju provedenog postupka javne nabave, sklopio ugovor o produkciji ovih dokumenata vrijedan 83 tisuće kuna (uključen PDV), a riječ je o zagrebačkoj tvrtki Hitra projekcija dokumenata d.o.o., otklonit će ovu grešku o vlastitome trošku, i to u najkraćem mogućem roku te Gradu Osijeku dostaviti nove, ispravne uplatnice. One će biti s produženim rokom plaćanja i s uputama za plaćanje.


- No kako postoje mogućnosti plaćanja koje ne uključuju bar-kod, primjerice internetsko plaćanje, građani koji su tako već platili komunalnu naknadu ne moraju se brinuti, njihova se uplata smatra izvršenom - kaže nam naš sugovornik te još jednom naglašava kako su Zagrepčani priznali propust, i o svome će ga trošku ispraviti.
Slična se zavrzlama s računima, podsjetimo, ne tako davno dogodila i Unikomu.


Dario Kuštro
DUŽNI, A IMAJU TRAJNI NALOG?!
Cijela je priča s ovim uplatnicama i počela nakrivo, jer gradska je uprava tek 20. siječnja objavila pozivni natječaj za dostavu ponude za produkciju dokumenata za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda. Dakle, debelo u mjesecu u kojemu su se Osječani spremali platiti prvu ratu! Umjesto toga, do 28. veljače bili su terećeni za dvije mjesečne rate.

No pojavio se i još jedan problem koji je dodatno uznemirio Osječane - neki su dobili i dodatni informativni list, odnosno opomenu da su od prošle godine ostali dužni, iako u svojim bankama imaju otvoren trajni nalog.

Sve takove iz Grada Osijeka pozvali su da se jave na telefone 229-148; 229-299; 229-158, e-mail: naknade@osijek.hr ili osobno na adresu Franje Kuhača 9.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana