Osijek
MARLJIVI UČENICI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE

Uzgojili 50.000 prijesadnica
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Građani će u travnju moći doći u školu i kupiti prijesadnice po nižim cijenama

Pravu oazu prijesadnica već godinama "krije" Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, ove godine njih čak 50.000! čak je i u vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna prodano gotovo sve, i to zahvaljujući profesorima i zaposlenicima koji su ih održavali i naposljetku sve uspjeli plasirati na tržište. I ove su godine već primili prve pozivi zainteresiranih građana, a prema riječima ing. agroekonomike i bilinogojstva Marina Marića, voditelja školskog vježbališta i profesora strukovnih predmeta, prodaja počinje sredinom travnja.

- Izuzetno je važno što u svemu sudjeluju naši učenici, i to u nekim smjerovima tijekom praktične nastave, dok agrotehničari imaju vježbe u sklopu strukovnih predmeta. Uz epidemiološke mjere građani će moći doći izravno u školu i kupiti prijesadnice čije su cijene ispod tržišnih, odnosno i upola jeftinije. Inače, među kupcima mnogo je roditelja, a učenici im uvijek s ponosom predstavljaju ono što su sami uzgojili. Već sad nam, i to ne samo roditelji, nego i ostali zainteresirani kupci šalju poruke s upitima i sa zadovoljstvom mogu reći da ih za oko mjesec dana ovdje čekaju tisuće kvalitetnih prijesadnica - poručio je ing. Marić.

A da rado sudjeluju u praktičnoj nastavi, odnosno na vježbama, potvrdili su nam i sami učenici koje smo zatekli u presađivanju origana, pelina i brojnog drugog začinskog bilja. Kad bude vrijeme, kažu, prebacuju se u školsku učeničku zadrugu "AgroVet" koja otkupljuje sadnice i stvara gotove proizvode poput džemova, čajeva, vina, ili pak "Ljute šokice", jedinstvenog proizvoda od ljutih papričica, na što su svi iznimno ponosni.

- Mnogo više od učionice volim rad u plasteniku i lijepo je kad možeš sam uzgojiti i stvoriti hranu. Profesori nas raspodijele i mi rado sudjelujemo u svemu - kaže Tamara Povoljnjak, učenica 3. razreda agrotehničkog smjera, a njezin razredni kolega Dominik Lopušić ističe da je vrlo važno voditi računa o točnom omjeru zemlje, no slaže se da je rad s prijesadnicama i biljkama izuzetno zanimljiv, baš kao što je i Petri Sušac, učenici 4. razreda smjera poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut. Ističe da je najljepši vlastoručan uzgoj i uložena ljubav, što naposljetku urodi plodom. Njezin razredni kolega Filip Prša, pak, priznaje da više voli orezivati voćke i sudjelovati u ratarstvu, a već ima i ozbiljne planove za posao, kao i većina učenika.

Kako i ne bi kad su tijekom školovanja usavršili uzgoj brojnih sorti slatke i ljute paprike, patlidžana, kupusnjača poput kupusa, kelja, kelja pupčara, brokule i cvjetače, onda celera, peršina, vlasca, aromatičnog i ljekovitog bilja kao što je timijan, korijander, origano, zeleni i plavi bosiljak, ljekoviti ljupčac... Tu su i razne vrste cvijeća poput vinki, cinija, kadife, nevena, petunija, verbena... Sve to, naime, nalazi se u plasteniku koji za mjesec dana očekuje svoje kupce, baš kao i gotovi proizvodi o kojima će mjesto prodaje ova škola oglasiti u skorije vrijeme.

Marija Mihelić
Najčitanije iz rubrike