Kultura
POČELE PROBE U OSJEČKOM HNK-U

Premijera “Dječaka koji je govorio Bogu” 9. travnja
Objavljeno 3. ožujka, 2021.
Potresna je to priča o strahotama holokausta, točnije o dječaku Emanuelu F.

Unatoč brojnim izazovima pandemije, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u tijeku su probe za veliku ansambl predstavu "Dječak koji je govorio Bogu", temeljenu na istoimenom romanu Damira Mađarića, koja će biti premijerno izvedena 9. travnja. Potresna je to priča o strahotama holokausta, točnije o židovskom dječaku Emanuelu F., kojemu nagomilano, udruženo zlo ubije roditelje, baku i djeda te ga odvede na put bez povratka u koncentracijski logor Auschwitz.

Želi biti glumac
- Roman je nastao na pomalo čudan način. Htio sam napisati priču, ili malo veći roman za djecu srednjeg uzrasta, gdje bi bilo govora o jednom djetetu koje strašno želi biti glumac, a što mu nikako ne uspijeva, no ta mi je tema nekako odjedanput izmaknula iz ruke. Budući da doma imam veliku biblioteku koja se bavi Izraelom, Židovima, Drugim svjetskim ratom i holokaustom, rodila mi se ideja da bi taj dječak mogao biti dio židovske obitelji u jednom malom gradu, kojemu se dogodi to što mu se već dogodi - kaže Mađarić.

Predstavu koja "ruši i podiže" na osječke kazališne daske postavlja slovenski redatelj Samo M. Strelec, koji je u Osijeku prije tri godine potpisao režiju i scenografiju za dramu "Emet", prema tekstu Ivane Šojat.

- Čini mi se da je diljem Europe mnogo mržnje i danas, tako da Mađarićev tekst doživljavam kao jedno veliko upozorenje da pazimo, gledamo i učimo iz prošlosti. Glumci u osječkoj Drami jako su pametni, imaju mnogo dobrih ideja i vidim da jako dobro razumiju situaciju u kojoj se nalazimo. Postavljaju se pitanja "čemu služi umjetnost", i "zašto govoriti o nekom prošlom vremenu", ali kao da svi nekako znamo da se moramo malo bojati, jer u romanu "Dječak koji je govorio Bogu" ima stvari koje su, nažalost, "preblizu" današnjem vremenu. Srećom, u cijelu priču upleten je - Bog, a kad je tako, onda se mnogo lakše nosimo s teškim stvarima - poručio je Strelec.

Svijet mašte
Ulogu Emanuela F., dječaka koji se, s obzirom na vanjske okolnosti, morao naglo transformirati u mnogo zreliju osobu, igrat će Antonio Jakupčević.

- Emanuel je i prije te transformacije neobičniji od ostale djece. Živi u svom svijetu, svijetu mašte, i jednostavno ne ostvaruje dobru komunikaciju s vršnjacima. Onda mu se dogodi vjerojatno najgora situacija u povijesti čovječanstva, gdje on mora naglo odrasti i pokušati prebroditi ono što ga je snašlo. Priča počinje vrlo pitko, s veselom obitelji, a kako se stvari s novim političkim režimom počinju odvijati u negativnom smislu, tako i sama atmosfera predstave prerasta u mučniju, ali ne i nužno odvratnu. Mislim da imamo predstavu koja će napraviti svojevrsnu katarzu - rekao je Jakupčević.

S namjerom da im približe bogatu židovsku tradiciju i kulturnu baštinu te s njima podijele neke informacije vrlo važne za samu izvedbu, glumački ansambl predstave “Dječak koji je govorio Bogu” na jučerašnjoj su probi posjetile Nives Beissmann iz Židovske općine Osijek, inače koordinatorica za Europski dan židovske kulture za Hrvatsku i Miriam Goll, profesorica engleskog i njemačkog jezika u II. gimnaziji Osijek te predsjednica Udruge katoličkih intelektualaca u Osijeku, koja je 2005. godine bila dobitnica stipendije za dvotjednu edukaciju o holokaustu u Izraelu.

Danijel Miklić
po romanu
AUTORA

DAMIRA

MAĐARIĆA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas