Regija
POLOŽENI VIJENCI I UPALJENE SVIJEĆE

Godišnjica eksplozije u
Omladinskom domu:
Nesretan slučaj ili atentat
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Ići ćemo preko pravosuđa da se utvrde počinitelji, kazao je Ivica Zupković

VINKOVCI - Četvrti put, na mjestu nekadašnjeg Omladinskog doma u Vinkovcima, pripadnici 1. samostalne bojne HOS-a "Marijan Baotić" obilježili su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća 29. godišnjicu eksplozije u podrumu Omladinskog doma, gdje je bilo sjedište HOS-a i skladište municije, eksplozivnih naprava i eksploziva, kada su tri branitelja poginula, a 11 ih je teško ozlijeđeno. Poginuli su Darko Rušanac, Vlado Knežević i Ivica Bošnjak. Bila je nedjelja, sunčan, ali hladan dan, kada je odjeknula strahovita eksplozija upravo u vrijeme, kako tvrde HOS-ovci, kada je njihov stožer trebao posjetiti Dobroslav Paraga. Iako stručnjaci za eksploziv tvrde kako je riječ o tragičnom propustu vojnika koji su baratali eksplozivom u podrumu i neprovođenju sigurnosnih mjera, HOS i danas vjeruje kako je to bio pokušaj atentata na Paragu.

- U 9.45 sati, 1. ožujka 1992., prilikom obilaska našeg poglavnika Dobroslava Parage dignut je u zrak Omladinski dom, gdje je bilo i sjedište HOS-a. To nisu napravili Srbi nego Hrvati, jer Srbi nisu mogli u grad. Imamo mi imena počinitelja koje smo dobili preko naših izvora. Do sada nismo ništa poduzimali, jer se intenzivno istražuje slučaj na ulazu u Cerić od Male Bosne, gdje je osam HOS-ovaca poginulo, jedan civil i dva policajca. Želimo da se razjasni tko je to napravio, iako znamo da su to počinili lokalni, mirkovački Srbi. I za ovaj slučaj ići ćemo službenim putem preko pravosuđa, da se to istraži i utvrdi tko su počinitelji. Možemo mi imenovati nekoga kao počinitelja, ali ako nemamo čvrste dokaze ne možemo ići u javnost s imenima. Ovo je bio jedan od najtežih zločina koji se dogodio u pozadini, 30 kilometara od prve linije, to je sumnjivo i čudno – rekao je ratni zapovjednik te bojne pukovnik Ivica Zupković, koji je sretnim slučajem izbjegao smrt, jer je išao prema zapovjedništvu i od eksplozije bio udaljen 50-ak metara.

Na novinarsku konstataciju da bi hrvatski predsjednik Zoran Milanović sigurno napustio ovaj skup zbog znaka HOS-a koji je na odorama nosila nekolicina nazočnih, Zupković je odgovorio kako je Milanović "predsjednik ove naše jadne, male državice i naš vrhovni zapovjednik, i kao takvog ja ga poštujem".

- Ploča se neće baciti i pozdrav "Za dom spremni" nikada se neće izbrisati. Ako treba, otići ćemo svi opet u Križare i ponovno ćemo ratovati, ali taj pozdrav nećemo dati. Bitno je što narod kaže. Kada meni bude neka bakica rekla da skinem ovu oznaku na rukavu, ja ću je skinuti. Ali da mi to kaže netko tko i ne zna što je ova oznaka, pa neki nazovidoktor, koji je doktorirao na temu "Upotreba tovarne marve u vrijeme NOB-a", meni tumači da ovo skinem jer je ZDS zlo - rekao je Ivica Zupković.

Prva samostalna bojna formirana je u lipnju 1991. kao prva organizirana bojna HOS-a u Hrvatskoj. Kroz tu bojnu, koja je djelovala na bojištu Jarmina - Nuštar - Mala Bosna - Otok - Komletinci - Vrbanja, i pokrivala 40 kilometara bojišnice, prošlo je 1100 boraca, 38 ih je poginulo, a 298 je ranjeno.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike