Regija
OBOGAĆUJU PRIMARNI PROGRAM

Đakovački Dječji vrtić u rujnu želi integrirati katolički vjerski odgoj
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Ostvari li sve preduvjete, gradski vrtić, uz katolički vjerski program, 1. rujna želi integrirati i rano učenje engleskog
ĐAKOVO - Nakon značajnih ulaganja u proširenje kapaciteta gradnjom novih i uređenjem postojećih objekata, Dječji vrtić Đakovo, čiji je osnivač Grad, intenzivno radi i na proširenju odgojno-obrazovnih programa i edukaciji djelatnika, pa će od sljedeće pedagoške godine ovaj vrtić, za kojim je 70 godina, ostvari li sve preduvjete, provoditi integrirani program katoličkog vjerskog odgoja sa sedmero odgojitelja u vjeri, za što sedmero djelatnika prolazi edukaciju na KBF-u.Uz to, tada želi startati i s integriranim programom engleskog jezika u primarni. Vrtić katolički vjerski odgoj želi integrirati u redoviti 10-satni i petosatni program. Uz educirane odgojitelje, drugi preduvjet za njegovu integraciju ishođenje je suglasnosti resornog ministarstva. "U procesu smo njezina ishođenja", kaže ravnateljica Ambra Kordić. Edukaciju dio djelatnika prolazi i za rano učenje engleskog, koji se sada u vrtiću nudi kao kraći program.

Cijene
– Kada riješimo papirologiju, roditeljima ćemo ponuditi te mogućnosti – djeci od tri do sedam godina u postojećim skupinama, a ponudit ćemo ih i pri formiranju novih skupina tako što ćemo voditi računa u skladu s njihovim željama i staviti ih u skupinu gdje su integrirani katolički vjerski odgoj, tj. engleski jezik. Ispune li se svi preduvjeti, bit će to od 1. rujna – kaže Kordić. Vremena su što veće interakcije vrtićaraca u što više integriranih programa u primarni, pa Kordić kaže da su im želja i drugi programi – sportski, ekološki, etnoprogram...

– I to je utkano u našu zajednicu, da obogatimo svoju ponudu i time otvorimo što širi spektar znanja našim mališanima, a oni sebi u daljnjem obrazovanju i doprinosu zajednici – kaže Kordić. No prioriteti su sada integracija vjerskog odgoja i engleskog jezika, jer je za njih najviše upita.

Upit o vjerskom odgoju u gradskom vrtiću te što je s obilježavanjem blagdana u njemu na posljednjoj e-sjednici Gradskog vijeća, postavio je i vijećnik Ivan Bassi (HDZ).

– Imamo mi i sada nešto što nudimo u smislu vjerskog programa, no ne cjeloviti, obilježavamo vjerske blagdane, pomolimo se, na određeni način potičemo i sada učenje o vjerskom odgoju djece – kaže Kordić. Na naš upit kako će se integracija novih programa u primarni odraziti na cijene, kaže da to ne mijenja cijenu za roditelje.

– Kada smo krenuli u to, obratila sam se našem osnivaču koji potiče naša nastojanja da je to obogaćivanje našeg programa te je išao i u financijsko podupiranje da odgojitelji idu na edukacije – kaže Kordić. Prostorne preduvjete za širenje, obogaćivanje programa vrtić itekako ima, zna li se da je uređeno potkrovlje u centralnoj zgradi, da je energetsku obnovu i druge radove prošao i objekt Vila, a u Piškorevcima je otvorena novosagrađena suvremena vrtićka kuća za 35 djece u dvije odgojno-obrazovne skupine. Novi objekt DV-a Đakovo dobio je nakon 41 godine, još od 1980., i objekt Vilu. Uz to, gradonačelnik Marin Mandarić najavljuje i gradnju vrtića u prigradskom Kuševcu, koji će obuhvatiti i Široko Polje, potom u Selcima Đakovačkim te budući vrtićki kapacitet u đakovačkom naselju Sjever.

U pravi tren
Gradnja vrtićke kuće u Piškorevcima vrijedna je 5,5 milijuna kuna, od čega je 3,7 milijuna kuna iz Ruralnog razvoja.

Prilikom njezina otvorenja Kordić je rekla da je novi kapacitet stigao u pravi čas, jer da je zahtjeva za upis sve više.

– Do prošle pedagoške godine imali smo tri vrtićke kuće s 12 odgojno-obrazovnih skupina, tj. 270 djece u cjelodnevnom boravku, a prošle pedagoške godine otvorili smo još tri skupine u centralnom objektu i sada, uz Piškorevce, imamo 370 djece u primarnom i oko 250 djece u programima predškole na 18 mjesta održavanja u gradu, prigradskim naseljima i obližnjim općinama - rekla je ravnateljica Ambra Kordić.

Suzana Župan
Cijene vrtića i djeca u samoizolaciji
Na aktualcu GV-a, i Monika Pančić Simić (HDSSB), imala je istup za DV Đakovo – za djecu u samoizolaciji, da Grad financira taj dio. “Situacija je bila vezana uz zaraženu djelatnicu, zbog čega su djeca išla 14 dana u samoizolaciju, a roditelji su morali platiti punu cijenu”, rekla je. “To bi bio proračunski zahtjev koji bi morao snositi osnivač, a proračun za DV već je nategnut. Pametnije je ulaganje u širenje kapaciteta, a onda treba sagledati ovu mogućnost”, kaže gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ). Kordić kaže da se cijena umanjuje 30 posto ako je dijete cijeli mjesec na bolovanju i donese liječničku ispričnicu.
Sjever - 4 skupine
U budućem vrtičkom objektu Dječjeg vrtića Đakovo, u gradskom naselju Sjever, a za čije je potrebe Grad tijekom stečajnog postupka Trgoprometa kupio zgradu bivše samoposluge, djelovat će četiri odgojno-obrazovne skupine, jer taj dio grada ima velike potrebe za tim sadržajem.
Za potrebe provedbe vjerskog programa na KBF-u teče edukacija 7 djelatnika vrtića za odgojitelje u vjeri
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike