Osijek
OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Civilna zaštita odgovorila na sve izazove 2020. godine
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Prošlu su godinu obilježili borba protiv pandemije i potres na Banovini

U ponedjeljak je najprije u Kulturnom centru Osijek tematskom izložbom fotografija vezanih uz aktivnosti sustava civilne zaštite, a zatim i svečanom sjednicom Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije u velikoj vijećnici OBŽ-a svečano obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Skromnije obilježavanje
Iako su aktivnosti na ovaj dan inače puno veće te uključuju smotru i pokazne vježbe, zbog epidemioloških mjera ovogodišnje je obilježavanje bilo puno skromnije, no ipak dostojno značenja sustava civilne zaštite koji se posebno istaknuo u posljednjih godinu dana kada su Hrvatsku osim pandemije koronavirusa zadesili i razorni potresi.

- Analizirajući sve što se dogodilo u posljednjih godinu dana, počevši od koronavirusa, najveći je obol dalo zdravstvo. U početku epidemioloških aktivnosti Zavod za javno zdravstvo sa svojom epidemiološkom službom, nakon toga primarna medicinska zaštita, odnosno KBC Osijek, pa sekundarni COVID centar koji je kasnije proglašen u Općoj županijskoj bolnici Našice. Što se tiče sustava kojima je osnivač OBŽ, prije svega bih istaknuo Dom zdravlja i Hitnu pomoć, a kao glavnog koordinatora istaknuo bih naš Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb. Što se tiče ostalih snaga koje nisu ništa manje važne, obol je prije svega dao sustav civilne zaštite, općenito policija te vatrogasci i Crveni križ. Nažalost, epidemija nije jedino s čime smo se suočili, operativne snage sudjelovale su i u saniranju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tamo su sudjelovali prije svega vatrogasci i HGSS, a Crveni križ je na terenu od početka i vjerojatno će najduže i ostati - rekao je načelnik županijskog stožera Ivan Hampovčan.

Od Gunje do Banovine
- Ovo je prilika da se osvrnemo na događaje iza nas, ali i na one koje trenutno živimo, pa sam se tako tijekom svečane sjednice prisjetio poplave u Gunji koja je bila ne tako davno, gdje su također sve sastavnice našeg sustava civilne zaštite dale svoj doprinos. Tu su i potresi u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji te više od godinu dana pandemije, gdje su sve sastavnice odradile svoj dio posla. Uloga Županije sve to vrijeme bila je pomagati rad cjelokupnog sustava, učiniti ga profesionalnijim i opremljenijim u svakom smislu te smo u prošloj godini za to izdvojili više od četiri milijuna kuna, dok smo u jednom konkretnom projektu u Našicama uspjeli iz sredstava EU-a realizirati i jednu investiciju od milijun i pol eura. Zahvaljujemo svim pripadnicima civilne zaštite te vjerujemo u njihovu profesionalnost i predanost radu i u budućnosti - rekao je zamjenik župana Petar Lagator.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec istaknuo je da i u ovom trenutku njihovi pripadnici aktivno sudjeluju u svojim zadaćama na području Banovine, gdje rješavaju posljedice potresa, ali isto tako i COVID-a, kao i u svim ostalim redovnim aktivnostima kao što su potrage i spašavanja, požari, briga o potrebitima... Snage sustava civilne zaštite OBŽ-a ne djeluju samo na području naše županije, nego su vrlo aktivne i u ostatku države, a prema potrebi i u sustavu međunarodne pomoći.

- Velik broj operativnih snaga ovog sustava djeluje 24 sata, a ovom malom svečanošću i izložbom fotografija u KC-u htjeli smo im odati priznanje. Čestitam im njihov dan te im želim puno uspjeha u daljnjem radu - rekao je Grgec.

Ivan ALILOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike