Ekonomija
PORASLE INDUSTRIJSKE AKTIVNOSTI

Proizvođače muči nabava sirovina
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u veljači najsnažnijim tempom u tri godine, potaknute inozemnom potražnjom koja istodobno izaziva probleme u nabavi sirovina i rast cijena inputa, signalizirajući jačanje inflacije, pokazalo je izvješće Markita.


Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone porastao je u veljači za 1,3 boda u odnosu na siječanj, na 57,9 bodova, najvišu razinu od siječnja 2018. godine, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, blago podigavši prvu procjenu PMI-ja. Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad. "Proizvođačima na ruku ide obnovljena potražnja za robom na domaćim i inozemnim tržištima, povezana s nadom u oporavak u razdoblju nakon koronakrize koja potiče gomilanje zaliha i ulaganja u poslovnu opremu i strojeve", objašnjava ekonomist Markita Chris Williamson.


Dodatni je poticaj poboljšana potražnja, dodaje Williamson. Pojačani priljev novih narudžbi odražava najsnažniji rast inozemne potražnje od početka 2018. godine, napominju u Markitu. "Ubrzani rast donio je i određene probleme, pa tako ponuda još ne prati potražnju. Brojni poslovni čelnici navode (probleme) kašnjenja isporuka i nestašice materijala," ističe poslovni ekonomist Markita. To je potaknulo najsnažniji rast cijena inputa u gotovo deset godina, nagovješćujući kontinuirani rast potrošačkih cijena u idućim mjesecima, dok se ponuda i potražnja ne uravnoteže, dodaje Williamson.H
Pojačano zapošljavanje novih radnika
Pritisci viših troškova inputa posebno su bili izraženi među proizvođačima u Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji. Istraživanje za veljaču pokazuje da su proizvodne cijene u industriji eurozone porasle najsnažnije od travnja 2019. "U takvom su okruženju poslovni čelnici pokazali najveći optimizam u prognozama za idućih 12 mjeseci otkada i provodimo istraživanja, tj. od 2012. godine, polažući nade u cijepljenje i suzbijanje pandemije. Njihov optimizam očitovao se i u pojačanom zapošljavanju novih radnika, prvi put u dvije godine", kažu u Markitu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana