Novosti
KORISNICI ELEKTRONIČKIH KOMUNIKACIJA

Mobilni uređaji omiljeno su sredstvo za razgovor
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Korisnici elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj najčešće, gotovo svi, koriste govornu uslugu u mobilnim mrežama, tek nešto manje njih i usluge pristupa internetu, a najmanje govornu uslugu u fiksnoj mreži, pokazalo je novo istraživanje HAKOM-a o navikama i iskustvima korištenja tih usluga u Hrvatskoj.


Riječ je o istraživanju koje je za HAKOM provela agencija Ipsos.


Govornu uslugu u mobilnim mrežama koristi 98 posto ispitanih, a pristup internetu 81 posto, dok govornu uslugu u nepokretnoj mreži koristi njih 69 posto. Većina korisnika ili 86 posto internetu pristupa u sklopu paketa usluga, i to najviše preko pametnih telefona - 95 posto te prijenosnih računala - 86 posto, a sa stolnih računala internetu pristupa oko 50 posto anketiranih. Samo manji broj ili 16 posto provjerava pritom i redovito brzinu pristupa internetu, a upravo je ta brzina prilikom odabira operatora korisnicima najvažnija, a zatim cijena paketa i kvalitetna korisnička služba.
Oko 35 posto korisnika reklo je da do sada nikada nisu mijenjali operatora, 30 posto ih je to učinilo jednom, a 35 posto korisnika više puta, pri čemu su oni koji su to učinili kao razlog najčešće navodili niže cijene i/ili želju za većim brzinama pristupa internetu. Na internetu su korisnici najviše zbog društvenih mreža, čitanja vijesti i drugih sadržaja na portalima, ali i zbog razgovora (chatanja), navigacije i javnih servisa ili e-usluga. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana