Regija
RAFAEL SPAJIĆ ISPUNIO OBEĆANJE

Humani street nogometaš stipendirat će kuharicu
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Mjesečnu stipendiju od 300 kn primat će učenica Lea Andrišek iz Đakova, buduća kuharica, razrednica je Nevenka Kokalović
ĐAKOVO

Njegov prijatelj s fakulteta prava nije niti slutio da će jedna njegova izjava Đakovčaninu Rafaelu Spajiću zauvijek ostati u sjećanju, i da će i on jednom, odlučio je slušajući ga, poći tim stopama.

Jer, sada i on, kao 32-godišnjak, virtuoz uličnog nogometa s kojim je prošao svijet i radio za najveće svjetske kuće i sportske akademije i kampove, a od prije dvije godine je i vlasnik bistroa Lora na đakovačkom korzu, želi stipendirati jednog srednjoškolca, a da zauzvrat ne traži ništa u smislu danas-sutra angažmana stipendiranog učenika u njegovom ugostiteljskom objektu ili slično.

Bez uvjeta
– Prijatelj s faksa tada mi je pričao kako prima privatnu stipendiju, neke tvrtke ili slično. Jako mi se to svidjelo i pomislio sam kako je lijepo da izdvajaš svoj novac za nečiji trud u obrazovanju, i tako mu daješ vjetar u leđa da završi školovanje, zaposli se, stane na svoje noge i bude svoj čovjek - kaže Rafael. Obećanje koje si je dao prije nekoliko godina sada je i realizirano.

– Kontaktirao sam s ovdašnjom Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata kako bih stipendirao najboljeg učenika koji se obrazuje za smjer konobar ili kuhar. U dogovoru s ravnateljem rečeno je da oni u SSŠ-u odluče tko će to biti - kaže Rafael, ispunjavajući obećanje koje si je sam dao tijekom studentskih dana. Bit će to stipendija od 300 kuna mjesečno.

- Ovo nije prva stipendija koju daje neka tvrtka, njezin vlasnik, majstor..., nekom od naših učenika, jer daju je i velike poslovne grupacije, ali ovo je prva stipendija čiji darovatelj nema nikakvih uvjeta za njezino davanje u smislu da učenik po završetku školovanja dođe raditi kod njega i slično. Spajić, rekao nam je, daje ju kao poticaj najboljem učeniku u tom smjeru, bez ikakvih uvjeta - kaže ravnatelj SSŠ-a Antuna Horvata prof. Mirko Ćurić.

Po 28 kuhara
Prema odluci škole, a ‘presudile‘ su najbolje ocjene među učenicima drugog razreda – smjer kuhar, jer ‘trećaši‘ uskoro izlaze iz školskih klupa, a za prvi razred još je rano odlučiti tko je među njima najbolji, Rafaelovu stipendiju primat će učenica Lea Andrišek iz Đakova, a čija je razrednica Nevenka Kokalović.

– Lea je odlična učenica, tako i na praksi, zalaže se - dodaje Ćurić. Inače, u SSŠ-u Antuna Horvata za kuhara se u prosjeku godišnje obrazuje 28 učenika.

– Tako u tri godine imamo, možemo reći, četiri razreda kuhara – svake godine upišemo razred i još trećinu razreda učenika za taj smjer. Interes za kuhara među učenicima je mnogo veći, no ne upisujemo ih toliko, zadržavamo se u okvirima potreba zajednice - pojašnjava Ćurić.

- Nemam nikakvih uvjeta, želim samo da učenici to bude dodatni novac koji će joj olakšati školovanje, ali i poticaj drugoj djeci da se školuju za taj smjer - kaže Rafael.

Stipendiranje buduće kuharice Lee započet će u ožujku i trajati do kraja školske godine te se, najavljuje Rafael, izbor za njegovu stipendiju ponavlja i iduće školske godine.

Suzana Župan
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Euroliga street nogometa u Đakovu
Nakon što je zbog korone odgođeno održavanje Eurolige street nogometa, međunarodnog natjecanja koje je, uz metropole, na njegovu kartu uvrstilo i Đakovo, i to zahvaljujući Rafaelu kao nogometnom freestyleru i promotoru uličnog nogometa, to će se natjecanje, dopusti li epidemiološka situacija, održati u rujnu. Đakovo se svrstalo uz Barcelonu, Budimpeštu, Varšavu, Berlin, Amsterdam... EU je to projekt asocijacije Ghetto games. U Đakovo trebaju doći ekipe Italije, Španjolske, Latvije i Mađarske. Najbolji idu na završno natjecanje u Latviju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike