Novosti
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Na britanski soj veliki je postotak pozitivnih, stigao je i južnoafrički
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
U Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, potvrdila je za N1 epidemiologinja u HZJZ-u Goranka Petrović, rekavši kako su stigli rezultati sekvencioniranja uzoraka poslanih u Europski centar za kontrolu bolesti. "Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj, što je 20 posto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrike, iz Zanzibara", pojasnila je Petrović. Dodala je i kako bi, prema postojećim podacima, rekla da se britanska varijanta brže širi. "Kažu i do 50 posto. Kod te varijante nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor, što je slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na cijepljenje, ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji”, istaknula je epidemiologinja Petrović. Proizvođači cjepiva, ističe, pažljivo prate pojavu novih varijanti koronavirusa. “Rezultati istraživanja pokazali su da i Pfizerovo i Modernino cjepivo, a pogotovo AstraZenecino, imaju slabiju učinkovitost na južnoafričku varijantu i oni razmišljaju u kojem smjeru modificirati svoja cjepiva. Za pretpostaviti je da bi to trebao biti relativno lagan način prilagodbe, ali to zahtijeva i promjenu u proizvodnji”, kazala je Petrović.


U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 356 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, umrlo je 15 ljudi, a broj aktivnih slučajeva trenutačno je 3213, objavio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju su 762 pacijenta, od kojih je 67 na respiratoru. U samoizolaciji je trenutačno 14.328 osoba. Do 28. veljače ukupno su testirane 1.344.652 osobe, od toga 5810 u 24 sata. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 28. veljače ove godine ukupno su zabilježene 242.973 osobe zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5526 umrlo, ukupno su se oporavile 234.234 osobe, od toga 344 u 24 sata.


U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u 24 sata na koronavirus su testirana 233 uzoraka od kojih je 18 bilo pozitivno. Sedam novopozitivnih osoba ima prebivalište u Osijeku, dvoje u Valpovu te po jedno u Našicama, Belišću, Antunovcu, Dardi, Vladislavcima, Đurđenovcu, Ernestinovu, Marijancima i Šodolovcima.


Na bolničkom liječenju nalaze se 53 osobe oboljele od COVID-19, i to 43 u KBC-u Osijek (sedam osoba je na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je desetero pacijenata s tom bolešću. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 1012 osoba.

Policijski službenici provjerili su poštivanje mjere samoizolacije za 16 osoba, i utvrdili su jedno kršenje. Riječ je o državljaninu Srbije kojemu je na graničnom prijelazu Dalj izdan prekršajni nalog. H/M.Mihelić
POVOLJAN NIZ
Nastavlja se povoljan niz udjela novopozitivnih među testiranima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pa je tako u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite objavio kako je šestero novih pozitivnih, od 238 testiranih, što daje postotak od 2,5 posto. Preminula je jedna osoba. Od početka epidemije ukupno je 8743 oboljele osobe, od kojih su 8424 izliječene, a ukupno je preminulo 197 osoba. Trenutačno je 29 osoba hospitalizirano, u samoizolaciji su 472 osobe. a do sada su 44.854 osobe testirane. Dr. Kata Krešić, ravnateljica ZZJZ-a VSŽ-a kaže kako je prošlog tjedna stiglo ukupno 1916 doza cjepiva - 1100 AstraZenecionog i 816 Pfitzerovog. Ovog, pak, tjedna najavljen je dolazak 1100 doza AstraZenece, 840 Pfitzera i 600 Moderne. M.F.
Možda ste propustili...

ISTRAGA ĆE SE SADA VODITI ZA TEŠKU TJELESNU OZLJEDU S ISHODOM SMRTI

Majka preminule djevojčice mogla bi dobiti kaznu od 3 do 15 godina zatvora

UPOZNAVANJE S LOKALNOM KULTUROM

Mjesec dana Dubrovnika za 10 digitalnih nomada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

2

MASOVNO CIJEPLJENJE U VUKOVARSKOJ ŽUPANIJI

“Jedva smo čekali poziv”

3

TRENUTNO 13.241 AKTIVNI SLUČAJ ZARAZE

U Hrvatskoj od posljedica koronavirusa umrlo 39 osoba, 1617 novozaraženih