Novosti
JEDNODOZNO CJEPIVO JOHNSON & JOHNSON

Odobrenje stiže početkom ožujka
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Europska agencija za lijekove trebala bi odobriti cjepivo tvrtke Johnson & Johnson početkom ožujka, nakon čega se očekuje njegova distribucija krajem ožujka ili početkom travnja, izjavila je u nedjelju francuska ministrica industrije Agnès Pannier-Runacher.


Zeleno svjetlo Europske unije trebalo bi doći "početkom ožujka jer EMA pregledava sve podatke koje joj je poslao Johnson & Johnson kako bi mogla staviti na tržište to cjepivo", rekla je Pannier-Runacher za televiziju France 3. Prve doze trebale bi "doći krajem ožujka, početkom travnja jer postoji rok za proizvodnju doza", a o tome se "još uvijek razgovara s laboratorijem", kazala je. "To je jako dobra vijest jer ovo cjepivo zahtijeva samo jednu dozu, no moguće je da će biti potrebni pojačivači cjepiva, ali to još ne znamo", istaknula je.


Sjedinjene Države u subotu su dale odobrenje jednodoznom cjepivu proizvođača Johnson & Johnson za osobe starije od 18 godina. To odobrenje je dodatni poticaj američkim naporima pri procjepljivanju koje se ubrzava nakon sporog uvođenja. Oko 47,2 milijuna ljudi primilo je bar jednu dozu cjepiva protiv COVID-19, izvijestio je u petak američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.


Globalno kliničko ispitivanje pokazalo je da je cjepivo Johnson & Johnsona učinkovito 66 posto u prevenciji različitih inačica koronavirusa. Imalo je 85-postotnu učinkovitost u zaštiti od teških slučajeva. Doze se mogu čuvati u standardnom hladnjaku, za razliku od iznimno hladnih uvjeta u kojima moraju biti cjepiva Moderne i Pfizera/BioNTecha.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je optimistična glede svog cilja da se do kraja ljeta procijepi 70 posto odraslog stanovništva EU-a, što je oko 225 milijuna ljudi, zahvaljujući očekivanom povećanju isporuke cjepiva. Grafikon koji je u četvrtak objavila Komisija pokazuje da EU do kraja lipnja očekuje gotovo 600 milijuna doza ako se ostvare sve očekivane i obećane isporuke. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana