Regija
BARANJSKI UGOSTITELJI:

Terase ćemo otvoriti, ali uobičajen promet zasad ne očekujemo
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Terasa će od danas raditi, ali očekujem detaljnije objašnjenje najavljenih novih poticajnih mjera - rekao je Duško Milić
BELI MANASTIR

Od 1. ožujka otvaraju se terase kafića i restorana koje će moći raditi od 6 sati do 22 sata bez puštanja glazbe, i to samo na otvorenim dijelovima objekta, a obvezno je uklanjanje pregrade na terasama kako bi kolao zrak, izvijestio je prije nekoliko dana Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar Vili Beroš objasnio je kako je epidemiološka situacija neizvjesna te da se ne smije relaksirati ponašanje građana ako se već relaksiraju mjere. Pozvao je građane da budu odgovorni i da održavaju epidemiološke mjere. Danas je došao i taj dan, pa će dio čitatelja ovaj tekst, uz kavicu ili neko drugo piće, čitati na terasi omiljenog kafića. Neće se, doduše, moći previše opustiti jer meteorolozi, uz jutarnji minus, za danas i sutra (u Baranji i Slavoniji) najavljuju najviše dnevne temperature od 11 ili 12 Celzijevih stupnjeva, a srijeda i četvrtak trebali bi biti topliji (između 15 i 17 Celzijevih stupnjeva). No već za subotu prognoziraju samo 7 Celzijevih stupnjeva… Upravo relativno hladno vrijeme (za sjedenje na otvorenom) razlog je što svi belomanastirski ugostitelji neće otvoriti svoje ugostiteljske objekte, pa tako ni terase. Većina će ih, doduše, spremno dočekati ‘’blagoslov’’ Nacionalnog stožera i, bez obzira na sve spomenuto, krenuti u novu avanturu. Ipak, zajednički nazivnik svih njihovih izjava je - nije to ono što bi trebalo biti.

- Dosta je bilo dva i pol mjeseca “lockdowna”. Terasa će od danas raditi, ali željno očekujem detaljnije objašnjenje najavljenih novih poticajnih mjera - kaže Duško Milić, vlasnik cafe-bara “BTR” smještenog na središnjem belomanastirskom trgu, naglašavajući kako njegova terasa neće biti otvorena od 6 sati do 22 sata, kako je to dopustio Stožer, već nešto kraće. Odnedavno je krenuo i s ‘’coffe to go’’ načinom rada, kao i Ismet Alija, vlasnik susjedne cafe-slastičarnice “Galerija No1”, koji je još jučer bio spreman za otvaranje terase, što će danas i učiniti. Sudeći po aktivnostima na postavljanju stolova, s radom bi trebali početi i cafe-bar “M”, odnosno “Green room pub”, također na središnjem gradskom trgu, te “City” u Stepinčevoj ulici. Ljiljana Barić, vlasnica cafe-bara “Candy”, također otvara vrata svoje terase, ali i ona tvrdi kako je to daleko od pravog načina rada ugostiteljskih objekata. Slično misli i Anđelko Balaban, vlasnik cafe-bara “Lymmar”.

- Normalno bi bilo da se normalno radi. Ovako, teško možemo nešto specijalno očekivati sve do trenutka kada kafići počnu raditi punom snagom - misli Balaban, dodajući kako pretpostavlja da neće raditi ni s 30 posto od uobičajenog.

Kao i ostali, iskoristio je državnu potporu (za dva radnika), što je za ugostitelje jedina svijetla priča, ali ni približno onako svijetla kakva bi inače trebala biti. Od danas će se na kavu moći i u cafe-bar “Kod Mike” u prigradskom naselju Šumarina, kao i u belomanastirski cafe-bar “92”, odnosno “Mimozu”. U ‘’istoj ekipi’’ je i Mirjana Žižek, koja će od danas dočekivati goste na terasi cafe-bara “Raketa”.

Svi oni pretpostavljaju kako će prometa biti samo u toplijim dijelovima dana jer si nitko ne može dopustiti luksuz kupovanja grijaćih tijela (poput onih u većim gradovima) koja bi postavljali uz svaki stol. Uza sve to, oni koji se budu pridržavali epidemioloških mjera, a pretpostavka je da će to činiti svi, na terase će moći postaviti znatno manji broj stolova nego inače, što prevedeno na ‘’matematički jezik’’ znači i - znatno manju zaradu.

Prema informacijama koje imamo, s radom neće početi cafe-bar “Putnik” u Ulici kralja Tomislava, a vlasnici to obrazlažu hladnim vremenom.
Ivica Getto
Veći dio restorana počinje s radom
S radom započinju i neki baranjski restorani. Goste na prostranom dvorištu s mnogo sunčanih dijelova spremno dočekuje karanačka Baranjska kuća, koja je dosadašnju pauzu iskoristila za nove recepte, pripremu domaćih proizvoda i slično. ‘’Starta’’ i Didin konak u Kopačevu, uz nešto manje mjesta, kao i vardaračka Citadela, koja nastavlja i s kuhanjem ‘’to go’’. Zaključana, zbog hladnog vremena, i dalje ostaje Kovač čarda u Suzi, a neće raditi ni Čingi-lingi čarda, gdje se obavljaju posljednje pripreme za opremanje vanjskih terasa nakon čega će, uz dolazak toplijeg vremena, i ona konačno proraditi.
može SAMO NA WC
Udaljenost među stolovima mora biti tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima od minimalno metra i pol. Glazba nije dopuštena kako gosti ne bi glasno pričali i širili aerosol, ulazak u zatvoreni dio dopušten je samo radi korištenja toaleta, uz obveznu masku.
strah
boje se

hladnog

vremena
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike