Regija
MLADIM OBITELJIMA

Daju za rješavanje stambenog pitanja gotovo milijun kuna
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
MAGADENOVAC

Općina Magadenovac, osim što ulaže u izgradnju komunalne i društvene infrastrukture, misli i na mlade obitelji.

Kroz razne socijalne mjere pomaže mladim obiteljima kako bi im olakšala život u zajednici. Kako bi zadržala postojeće i omogućila povratak iseljenog mlađeg stanovništva, Općina Magadenovac 2018. godine donijela je Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Program se provodi kroz javni poziv za dostavu prijava za financijsku pomoć, a ta praksa nastavljena je prošle godine.

Potporu je u protekle dvije i pol godine dobilo 50 obitelji, a za rješavanje njihovih stambenih problema Općina Magadenovac izdvojila je 945.000 kuna. U 2018. isplaćeno je 255.000 kuna, u 2019. godini 540.000 kuna, a lani 150.000 kuna potpora mladim obiteljima.

- Bez obzira na to što je smanjen broj mladih obitelji u protekloj godini koje smo pomogli, ovaj program mjera i dalje je nužan. Nadamo se da će ga mlade obitelji prepoznati. Mjere su velika pomoć mladim obiteljima prilikom kupnje, gradnje stambenog objekta, ili adaptacije. Ako netko kupuje kuću za 60 tisuća kuna, financijska pomoć od 30 tisuća uvelike će mu pomoći – kaže načelnik Općine Magadenovac Stjepan Živković.

Novi poziv iz Programa mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja bit će raspisani i u 2021. godini, a mogu se natjecati sve mlade obitelji koje do sada nisu imale priliku.

Mladom obitelji smatra se podnositelj zahtjeva, njegov bračni drug i djeca, ako ih imaju, pod uvjetom da bar jedan od bračnih drugova nije navršio 40 godina života prije nego je raspisan javni poziv i da rješavaju svoje stambeno pitanje. Također, mladom obitelji smatra se i jednoroditeljska obitelj koju čine dijete, odnosno djeca i jedan roditelj, ili samohrani roditelj koji nije navršio 40 godina života prije raspisivanja javnog poziva.

Minimalni iznos sufinanciranja, ako su ispunjeni svi uvjeti poziva, jest 15.000 kuna, a maksimalan iznos 30.000 kuna. Riječ je o namjenskim sredstvima za sufinanciranje kupnje građevinskog zemljišta ili stambenog objekta, gradnju novog objekta za stanovanje te adaptaciju i rekonstrukciju stambenog prostora.

Korisnik je dužan svake godine (u razdoblju od 10 godina) do 31. prosinca dostaviti Općini Magadenovac potvrdu/uvjerenje o prebivalištu na adresi nekretnine sufinanciranja.

Kandidati mogu imati prebivalište izvan područja općine Magadenovac pod uvjetom da stambeno pitanje rješavaju na području općine Magadenovac. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike