Regija
GRADIT ĆE “AUTOCESTU BUDUĆNOSTI”

Brzi internet dobit će 5613 kućanstava u osam općina
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Župan Igor Andrović i Tomislav Majnarić, u ime zajednice ponuditelja Hub consulting d.o.o. i Apsolon d.o.o., uz nazočnost zamjenika župana Darka Žužaka i pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ-a Bojana Mijoka, potpisali su ugovor za savjetodavne usluge vanjskih stručnjaka za upravljanje projektom, upravljanje projektom gradnje, vrijedan 1.465.200 kuna. Ugovor se odnosi na projekt Razvoj širokopojasnog interneta na području općina Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci.

Podsjetimo, taj će projekt financirati Ministarstvo regionalnog razvoja, ugovor je potpisan prošle godine, a Županiji, kao nositelju projekta, dodijelit će se nepovratnih 35.740.015 kuna. Virovitičko-podravska županija jedina u Hrvatskoj provodi takav projekt.

- Županija se u ovaj projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno, s osam općina, lakše, brže i kvalitetnije izradili projekt koji će se sufinancirati iz fondova EU-a, a u budućnosti stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet, koji će biti prijeko potreban zbog količine podataka koji se prenose. Time će buduća mreža širokopojasnog interneta biti u vlasništvu općina i one će njome raspolagati. Tim projektom pokazali smo koliko nam je bitan razvoj malih općina u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj - istaknuo je župan Andrović.

Brzina širokopojasnog interneta, uglavnom optičkog, u 5613 stambenih jedinica na području osam općina bit će od 30 do 100 mbps. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti bez odgovarajuće brzine neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka.

Dijana Stanić Rešicki
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike