Regija
MEĐU NAJSTARIJIM JE AKTIVNIM POLITIČARIMA: AKO MOŽE BIDEN...

Deneš Šoja (78) neće u utrku za načelnika, ali na izbore ide sa svojom nezavisnom listom
Objavljeno 27. veljače, 2021.
KNEŽEVI VINOGRADI

Među najstarijim (ako ne i najstariji), još uvijek aktualnim slavonsko-baranjskim političarima zasigurno je Deneš Šoja, trenutačno zamjenik načelnika općine Kneževi Vinogradi.

Prije četiri godine na lokalnim je izborima zamijenio mjesto s aktualnim načelnikom, Vedranom Kramarićem, koji mu je bio zamjenik. Imao je u to vrijeme 74 godine, u mirovini bio nekoliko godina, a funkciju načelnika obavljao je volonterski, kao i zamjeničku. Rijetko tko je mislio da će Šoja, nakon isteka četverogodišnjeg mandata, i dalje htjeti ostati u politici. No tko je tako mislio - prevario se. Nedavno smo pisali kako će se ponovno kandidirati za načelnika, no potkrala se pogreška. Neće krenuti u načelničku utrku, ali će na izborima imati svoju nezavisnu listu. Ako birači tako budu htjeli, općinskim će se pitanjima baviti kao općinski vijećnik ili predsjednik Općinskog vijeća.

- Zadovoljan sam aktualnim mladim načelnikom i želim da projekte dovede do kraja, pri čemu bih mu rado pomogao - objašnjava razloge svog postupka, naglašavajući kako mu se čini da Kramarićev protukandidat za takvo što još nije spreman. Tvrdi kako teorija da bi načelnik sada trebao biti Mađar ne stoji. Na njegovoj listi bit će mještani svih sela, raznih nacionalnosti, a njome želi dati prigodu biračima koji neće glasati za političke stranke, posebice dijelu Mađara.

- Imam dosta znanja i poznanstava na raznim razinama i, ako me zdravlje posluži, rado ću pomoći - kaže, ističući u polušali kako godinu i pol dana stariji čovjek vodi Ameriku, pa ne vidi razlog da on bude nositelj nezavisne liste. Podsjetimo, Šoja je duže vremena bio na čelu općine Kneževi Vinogradi.

- Povratkom iz progonstva izabran sam za predsjednika Općinskog vijeća, a potom sam tri mandata obavljao funkciju načelnika - prisjeća se. Zalomio mu se i jedan i pol saborski mandat te jedna neuspjela kandidatura (kao zamjenika) na parlamentarnim izborima. Politikom se počeo baviti davne 1967. godine. Te je godine izabran od mještana kao odbornik u Skupštini općine Beli Manastir. Na sjednice je dolazio s odsluženja vojnog roka, a nakon povratka iz vojske zaposlio se kao pripravnik u općini Beli Manastir, u odjelu koji je obavljao poslove sadašnje Porezne uprave. Nakon pripravničkog staža radio je kao inspektor financija pri Općini, a poslije postao šef porezne službe. Poslije je u dva mandata bio predsjednik Izvršnog vijeća općine Beli Manastir.

Na tu je funkciju podnio ostavku uoči okupacije Baranje.

Ivica Getto
Nije mu se ostvarila želja zaposliti se na Belju premda je diplomski rad pisao upravo o beljskoj temi
Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike