Regija
OD OŽUJKA I MJESEČNA RADIJSKA EMISIJA O RADU UDRUGE

U travnju 75 godina organiziranog djelovanja slatinskih umirovljenika
Objavljeno 27. veljače, 2021.
SLATINA

Na skupštini Udruge umirovljenika Slatina, čije će održavanje u predviđenom terminu 24. travnja ovisiti o epidemiološkoj situaciji, svečano će biti obilježena 75. obljetnica osnivanja udruge. O tome, ali i o lanjskim aktivnostima te planovima udruge za ovu godinu, s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem razgovarao je predsjednik Vladimir Domić.

Prošlu godinu obilježila je provedba 79.000 kuna vrijednog projekta Zlatne sedamdesete, koji je udruga pokrenula u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine, a koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Voditeljica projekta Nikolina Mažar koordinirala je niz kreativnih, edukativnih, zabavnih i sportskih aktivnosti radi uključivanja starijih osoba u društveni život zajednice te unaprjeđenja njihova znanja i vještina. Slatinski liječnici i medicinske sestre vodili su tribine o zdravlju, a u suradnji sa slatinskom Udrugom mladih Krik održana je informatička radionica te su održane i kreativne radionice kukičanja, pletenja, oslikavanja svile i šivanja. Na radionicama tjelovježbe članica udruge Jadranka Grbac provodila je sa zainteresiranim umirovljenicima poseban program vježbi koje su za njih osmislili vanjski stručni suradnici iz Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Slatina.

Nastavljene su i redovite aktivnosti literarno-dramske sekcije i književnog kluba, premda velik dio planiranih aktivnosti tijekom 2020. nije realiziran zbog epidemije koronavirusa. Projekt Zlatne sedamdesete ipak je uspješno završen, pa je počela realizacija njegova svojevrsnog nastavka, uz financiranje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sa 72.000 kuna, koji će trajati do konca 2022. godine.

Zahvaljujući donacijama (Grad Slatina, PVC stolarija Marjanović, D&D Elmont Rasvjeta, Građenje Marković), slatinski umirovljenici intenzivno uređuju svoje prostrije i okoliš zgrade u Kolodvorskoj ulici radi kvalitetnog provođenja svojih aktivnosti i ugodnog boravka u tim prostorijama.

– Od srca hvala svim našim sponzorima i donatorima, Gradu Slatini, brojnim institucijama te slatinskim obrtnicima i poduzetnicima, ali i svim našim članovima koji se aktivno uključuju u rad udruge – rekao je predsjednik Domić, i dodao kako još treba zamijeniti četiri prozora i umjesto dotrajalog grijanja na plinske peći uvesti centralno grijanje. Time bi slatinski umirovljenici, nakon 75 godina organiziranog djelovanja, dobili adekvatan prostor za sigurno i kvalitetno provođenje vremena.

Gradonačelnik Ostrošić pohvalio je aktivnosti udruge i najavio daljnju pomoć preko suradnje s Turskom agencijom za suradnju i koordinaciju – TIKA pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu. U suradnji s Radijem Slatina u ožujku se planira uvođenje mjesečne radijske emisije o djelovanju Udruge umirovljenika, održanim i planiranim aktivnostima te zanimljivostima iz svijeta umirovljeničke populacije. Petar Žarković
79

tisuća kuna vrijedan je projekt Zlatne sedamdesete, proveden 2020. godine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike