Regija
ZA RADOSNIJI USKRS U DOBA PANDEMIJE

Na unikatnim pisanicama crkve, nošnje, mamuti...
Objavljeno 27. veljače, 2021.
Vizure Iloka, Šarengrada, Bapske i Mohova oslikavao je slikar Ante Bakter
ILOK

Nekoliko su proteklih dana u Kuriji Brnjaković u iločkoj povijesnoj jezgri nastajale unikatne pisanice s prepoznatljivim motivima srijemskog kraja - grada Iloka i prigradskih naselja Šarengrada, Bapske i Mohova, poput Dunava, tornjeva crkvi, narodnih nošnji, pa i jednog prapovijesnog mamuta... Ideja je to Grada Iloka, realizacije se prihvatilo iločki slikar Ante Bakter, a namjera je pak u ovo preduskrsno vrijeme - k tome u doba epidemije koronavirusa - razveseliti građane šarenilom velikih, dvometarskih pisanica.

Četiri atraktivna umjetnička djela trenutačno čekaju da ih se iz okružja iločkog dvorca Odescalchi, crkve sv. Ivana Kapistrana i srednjovjekovnih zidina razmjesti na lokacije u gradu i okolnim naseljima, gdje će zasigurno već svojom samim postavom donijeti i ponešto blagdanskog duha. Inače, prva takva iločka pisanica nastala je 2019. godine i plijenila je pozornost kako stanovnika tako i turista koji su u to vrijeme posjetili najistočniji grad u Hrvatskoj, izdignut ponad Dunava i okružen obroncima Fruške gore. A upravo je Dunav i glavni motiv autora.

Pogled s Dunava
- Na toj sam prvoj pisanici naslikao pogled s Dunava na Ilok, na vizure grada, na dunavske čamce... To mi je oduvijek i bila inspiracija, ta opčaranost ljepotama Iloka i Dunava, čamaca na vodi - kazuje 50-godišnji iločki slikar sa sada zagrebačkom adresom Ante Bakter. Pisanice je oslikao akrilnim bojama uz, dakako, zaštitu od vremenskih (ne)prilika. Planirano oslikavanje pisanica za illočka prigradska naselja je pak u 2020. osujetio COVID-19, no sada se u tome uspjelo, a slikar je lokalnoj tematici dodao i sakralnu temu.

- Pisanica koja će biti izložena u Bapskoj ima motive crkve Blažene Djevice Marije na groblju s kalvarijom, kao i crkve sv. Jurja, te snaše i momka u narodnom ruhu po kojemu je taj kraj znan. Na šarengradskoj su pisanici motivi starih zidina, crkva sv. Petra i Pavla, čiklja. Pisanica u Mohovu ima motive tamošnje crkve sv. Nikole Tavelića, ali i mamuta po kojem je to selo, znano i kao tzv. Dolina mamuta, posljednjih godina postalo prepoznatljivo - opisuje Bakter i dodaje kako su motivi pisanica i osmišljeni u dogovoru s lokalnim sredinama, a kako bi ih, uz blagdansko ozračje, slikom i opisali i svima onima koje ovih dana uoči Uskrsa možda put donese i do Srijema. Zanimljivost dvometarskih pisanica u iločkom kraju, za koje valja izdvojiti vremena kako bi ih se obišlo i pogledalo sve na njima naslikano, jest i njihov kolorit.

Nova fotolokacija
Spomenuti iločki slikar je, naime, poznat po intenzivnom koloritu koji obilježava njegove zavičajne pejzaže. Slikarstvom se, kaže, bavi od mladih dana, samouk je i Dunav mu je nepresušan izvor inspiracije, a motiv vode s njegovih slika, mahom ulja na platnu, povezao je Srijem s Jadranom koji mu je sada čestom temom. Iza njega je 30-ak samostalnih izložbi, brojne slikarske kolonije i humanitarne akcije, uglavnom za svoj Ilok.

Član je HDLU-a, a u javnom prostoru dosad je od Iloka preko Zagreba do Jadrana već 17 njegovom rukom oslikanih, velikih uskrsnih pisanica. "Čast mi je bila slikati za Ilok", kaže Bakter, dok će iločka gradonačelnica Marina Budimir istaknuti da je prva unikatna pisanica s lokalnim motivima 2019. bila mjestom stalnog fotografiranja, velika radost i djeci i građanima, ali i promocija sada i cijelog iločkog kraja i - nova fotolokacija u Srijemu.

Sanja Butigan
Najčitanije iz rubrike