Novosti
JEDINSTVEN PROJEKT U HRVATSKOJ

Svim učenicima osnovnih škola besplatan obrok
Objavljeno 27. veljače, 2021.
“Školski obrok za sve” projekt je koji se provodi od siječnja 2018. godine, u projekt su se uključile općine i gradovi

Školski obrok za sve - jedinstveni je projekt u Hrvatskoj, a provodi ga Osječko-baranjska županija. Riječ je o projektu kojim se svim učenicima osnovnih škola na području županije osigurava besplatan obrok u školi. Ideju projekta predstavio je aktualni župan Ivan Anušić još u vrijeme predizborne kampanje kada su novinske stupce punile priče o gladnoj djeci u školi u Baranji. Projekt je pripremljen prve godine mandata u jesen 2017. godine, a zaživio je već u siječnju 2018. godine. Do tada je Osječko-baranjska županija, kao i brojne druge županije, provodila europski projekt u okviru "Poziva osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ sukladno dohodovnom cenzusu roditelja. "Školski obrok za sve" projekt je koji svoj djeci osigurava besplatan obrok, bez obzira na obiteljska primanja. U projekt su se uključile i brojne općine i gradovi na području županije s iznosom subvencije od 5 do 50 %, a ostatak pokriva Osječko-baranjska županija.

Krajnji su korisnici učenici 70 osnovnih škola, odnosno više od 18.000 osnovnoškolaca. Osnovna ideja pri pokretanju cijele priče bila je povezati lokalne OPG-ove i njihove proizvode donijeti na stol osnovnoškolcima, kako bi na taj način imali bar jedan topli obrok dnevno, a u isto vrijeme osnaživati domaće proizvođače i prerađivače hrane. Realizacija i uspjeh ovoga projekta ovisila je i o opremanju školskih kuhinja i blagovaonica, zbog čega je Županija do sada uredila njih više od 30, u što je uložila oko 2.750.500,00 kuna. U projektu sudjeluje više od 40 domaćih proizvođača, a kuhani obrok minimalno dva puta tjedno pripremaju i poslužuju 44 škole.

Školska prehrana godišnje stoji oko 17 milijuna kuna, pri čemu se iz europskog projekta za zaštitu od rizika od siromaštva izdvaja oko milijun kuna, gradovi i općine sudjeluju s pet milijuna kuna, dok razliku od oko 11 milijuna kuna izdvaja Županija.

- Osječko-baranjska županija od 1. siječnja 2018. godine provodi besplatnu prehranu za svu djecu na području naše županije, a projekt ima tri benefita, djeca imaju besplatan topli obrok pripremljen od namirnica s naših polja, time osnažujemo poljoprivrednu proizvodnju, i na kraju pomažemo kućne budžete roditelja. Cilj nam je nastaviti povezivanje lokalnih proizvođača i njihovih kvalitetnih domaćih proizvoda s prehranom u školi koja na ovaj način prestaje biti temeljena isključivo na pekarsko-mliječnim proizvodima. Želja nam je nastaviti ulaganja u opremanje kuhinja i blagovaonica u školama kako bismo u svim školama svih pet dana u tjednu učenicima mogli osigurati svježe pripremljenu hranu, jer smo svjesni da je ona temelj njihova zdravlja – istaknuo je župan Anušić.

Od velike koristi ovom će projektu biti i gradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je jedan od strateških projekata Osječko-baranjske županije. U njemu će, između ostaloga, biti smještene sve namirnice iz lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava potrebne za jelovnik u osnovnim školama.

Projekt “Školski obrok za sve” u svakom pogledu veliki je projekt koji iziskuje značajna financijska sredstva, komunikaciju, suradnju i koordinaciju među dionicima, korigiranje nedostataka, unaprjeđivanje kvalitete obroka te ulaganja u stvaranje osnovnih, ili pak boljih uvjeta za kvalitetnu provedbu. Svaka od 70 škola ima svoje specifične uvjete koji nisu ujednačeni, kao i spomenuti činjenicu da školske kuhinje nikada ni nisu bile predviđene za pripremu i serviranje toplih obroka te ovaj projekt predstavlja veliki izazov, ali i visoki nadstandard, čak i u nacionalnim okvirima.

Dario Kuštro
18

tisuća osnovnoškolaca su korisnici,

40

domaćih proizvođača uključeno je u projekt,

17

milijuna godišnje vrijedan je ovaj projekt