Osijek
REGIONALNI DISTRIBUCIJSKI CENTAR ZA VOĆE I POVRĆE

Počinje tržišna utakmica!
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Unaprijedit će se proizvodnja malim proizvođačima i onima koji trebaju postati konkurentniji

Sad ćemo moći započeti ozbiljnu utakmicu s tržištem Europske unije! Ovom je izjavom Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, prokomentirao potpisivanje ugovora o građenju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Ugovor je jučer s natječajno izabranim predstavnicima zajednice izvođača Projektgradnja plus i Osijek-Koteks, kao i ugovor o stručnom nadzoru nad građenjem RDC-a sa zagrebačkom tvrtkom H5, potpisan u sjedištu Županije.


Anušić je stava kako će se izgradnjom Distribucijskog centra unaprijediti poljoprivredna proizvodnja malim proizvođačima i onima koji trebaju postati konkurentniji na tržištu.

- Strateški je to projekt za Osječko-baranjsku županiju koji će okupljati male proizvođače voća i povrća te i pružiti mogućnost da budu konkurentniji, pristupačniji i kvalitetniji na tržištu Hrvatske i Europske unije. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi hrvatska poljoprivreda, ponajprije zbog nedostatka ovakvih kapaciteta. Imat ćemo i sušaru, pakirnicu i sortirnicu te ekološku liniju za preradu voća i povrća koja će biti odvojena od konvencionalne proizvodnje - izjavio je ovom prigodom župan.

Tri faze


Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, podsjetila je na tehničke karakteristike, pa tako i da će RDS biti smješten u Industrijskoj zoni Nemetin, s ukupnim skladišnim kapacitetom od 3298 tona.


- Od čega je ukupni rashladni kapacitet hladnjače 2910 tona raspoređenih u 23 rashlade komore, a podijeljen je na dijelove za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke je proizvode osigurano sedam komora s ULO režimom hlađenja, i to tri komore kapaciteta 150 tona i četiri komore kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu je proizvodnju planiran kapacitet rashodnih komora 2220 tona, raspoređeno u ukupno 16 komora, od čega deset s ULO atmosferom te šest komora s normalnom atmosferom, ukupnog kapaciteta 329 tona - detaljno je izvijestila pročelnica Wendling. Planirano je i zapošljanje 50-ak djelatnika, što kroz stalni, što kroz sezonski status. Izgradnja RDC-a planirana je kroz tri faze. U prvoj je fazi planirana izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija.

Financiranje


Vrijednost je investicije 101 milijun kuna - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financiralo je izradu projektne dokumentacije, a Županija je osigurala dio sredstava. Očekuje da se u projekt uključi Ministarstvo poljoprivrede (a upravo će resorna ministrica Vučković, prema jučerašnjoj najavi, u ponedjeljka boraviti u Osijeku, nap. a.), no ako se to ipak ne dogodi, Županija je spremna sama financirati projekt.


U ime zajednice izvođača, Miljenko Zovko, predsjednik Uprave Projektgradnjeplus, rekao je kako već idući tjedan počinju pripremni radovi te da su spremni projekt realizirati u ugovorenom roku od 18 mjeseci, uz nadu kako bi to moglo biti i ranije. Uspješan tijek radova očekuje i direktor tvrtke H5 d.o.o. Janko Artuković, koji je rekao kako je za njegovom tvrtkom dugogodišnje iskustvo na (sličnim) tehnološkim objektima.
- Projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće dugo smo najavljivali. Tri i pol godine pripremali smo ga kroz osiguranje sredstava za projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinskopravnih odnosa, osiguravanje sredstava za samu izgradnju, projektiranje, ishođenje građevinske dozvole i ostale postupke, a sada započinjemo s konkretnom izgradnjom - rekao je zaključno župan Anušić.


Dario Kuštro
Najčitanije iz rubrike