Kultura
HNK U OSIJEKU: NA RASPOREDU 26. I 27. VELJAČE I 1. I 2. OŽUJKA

Popularni vodvilj “Buba u uhu” opet pred osječkom publikom
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Danas, u petak, 26. veljače, nakon dugo vremena Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku na rasporedu ponovno ima popularni vodvilj "Buba u uhu", koje će sigurno nasmijati publiku do suza. Nakon tragične smrti prvaka drame HNK u Osijeku Aleksandra Bogdanovića, HNK tek sada prvi put igra ovu predstavu, jer to nisu dopuštali epidemiološki uvjeti. Bogdanovića u predstavi zamjenjuje Domagoj Ivanković.

Vodvilj "Buba u uhu" Georgea Feydeaua komedija je zabune u tri čina, koja je vratoloman uspjeh postigla 1907., kad je prvi put izvedena u Parizu. Priča o nebulozno imućnoj gospođi Chandebise, koja počinje sumnjati u vjernost svoga supruga, pa dane provodi prateći aktivnosti svoje jače polovice, izazvala je oduševljenje i publike i kritike. "Buba u uhu" u osječkom HNK-u postavljena je 2019., u režiji Jasmina Novljakovića, a prije toga još davne 1989., u režiji Voje Soldatovića.

- "Buba u uhu" prvi je naslov koji sam režirao u osječkom HNK-u i izuzetno sam sretan da sam dobio priliku predstaviti se osječkoj publici. Prije toga imao sam nekoliko režija u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, a od 2014. zaposlen sam na AUKOS-u. Prije "Bube u uhu" nisam često režirao komedije, a vodvilj je sigurno jedan od najzahtjevnijih kazališnih žanrova, u njemu su presudni brzina, preciznost i disciplinirani glumci. Upravo mi je najveće zadovoljstvo u radu bio susret sa sjajnim ansamblom osječkog HNK-a koji je i zaslužan da je predstava bila vrlo pozitivno primljena od gledatelja i kritike - kaže Novljaković, koji je zaslužan i za sjajnu crnu komediju "Udovice", čija je premijera bila početkom veljače.

Glazbu, bez koje je vodvilj nezamisliv, u predstavi potpisuje Igor Valeri. Kako kaže, svjestan je da današnji gledatelj iz kazališta želi izići neopterećen, u pozitivnoj energiji, jer je zabava ipak najvažnija. Vuk Ognjenović zadužen je za scenski pokret, koji nam je 2019. pohvalio suradnju s Novljakovićem, rekavši kako s njim "sve ide glatko, što pridonosi užitku u radu".

- Ako nije vižljasta, brza, umješna, onda predstava nije vodvilj - kaže glavni glumac u predstavi Miroslav Čabraja. Uz njega i Ivankovića, gledat ćemo i Antonija Jakupčevića, Vjekoslava Jankovića, Vladimira Tintora, Aljošu Čepla, Armina Ćatića, Linu Brozića, Ivana Simona, Tatjanu Bertok Zupković, Sandru Lončarić, Selmu Mehić i dr. Inače mladog Ivana Simona dobro je upoznala i šira publika, budući da je zvijezda popularne televizijske serije "Dar Mar" na Novoj TV.

Feydeau se oduvijek i do kraja obrušava na malograđanštinu, pa tako i "Buba u uhu" do burleske uzdiže mogućnost preljuba koja u uho uskače poput buhe i škaklja. Bez drugog motiva, osim zabave i smijeha, koji nam produžava život. Kažu, a kad se u predstavi okupe Feydeau – vragolan i redateljski prpošni Novljaković, zajamčena je predstava koja komikom ostavlja bez daha.

- Redatelj Jasmin Novljaković Feydeauov vragolasti teatar interpretativno ostavlja u shemi atrakcija… Vodvilj je to stalnih nesporazuma i kratkih spojeva, vrtoglava ritma i lakoće, u kojemu je najvažnije da sve izgleda nevjerojatno nonšalantno, dok se osobe i publika stalno na neki način povlače za nos i preko ruba - napisala je Anđela Vidović (Vijenac).

"Buba u uhu" na rasporedu je u HNK-u Osijek danas, 26. veljače, potom 27. veljače te 1. i 2. ožujka 2021. Gledatelji se moraju pridržavati svih epidemioloških mjera. T.Kvorka
Komedija koja do burleske uzdiže mogućnost preljuba koja u uho uskače poput buhe i škaklja
Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike