Sport
ZORAN KASTEL, OSJEČANIN NA KLUPI VARAŽDINA

Osijek i Dinamo ove sezone odskaču, mi ostali možemo svakoga iznenaditi, pa i njih
Objavljeno 26. veljače, 2021.

Čak se i Wikipedia prilično pogubila oko Zorana Kastela. Na istoj stranici na jednom mjestu piše kako je rođen u Varaždinu, a na drugom kako mu je mjesto rođenja Osijek. Ono što nije pogreška je datum rođenja 22. listopada 1972. godine.


Kastela se sjećamo još iz juniorskih dana Osijeka i prvih dana njegova seniorskog nogometa u bijelo-plavom dresu. Stoga je otklonio bilo kakvu dvojbu. Ako je uopće postojala.


- Rođeni sam Osječanin. Zapravo mi smo iz Antunovca. Tamo mi još živi otac, majka mi je preminula dok sam igrao u Albaniji. U NK-u Osijek odradio sam cijeli omladinski staž od početka - započeo je Kastel, iz čije je generacije izišlo kasnije dosta zapaženih i odličnih prvoligaških igrača. Dakako, suigrač mu je bio i današnji trener Osijeka.


- Znate kako je to bilo, uvijek su se spajale generacije, pa smo mi igrali ili s godinu starijima ili s godinu mlađima. Konkretno, baš moja generacija je Goran Vlaović, a primjerice Ronald Grnja je moje godište, ali je uvijek pripadao starijem uzrastu jer je tada dobna granica bio 1. kolovoza, a on je rođen prije toga graničnog datuma. Godinu dana stariji su Bjelica, "Roša" Rupnik, Vuica, Stipe Vranješ, a mlađi koji su igrali sa mnom su Rendulić, Bajsić, Zekić... Nekoga sam sigurno ispustio, ali činjenica je dosta je u tim našim generacijama bilo kasnije uspješnih nogometaša. Dakako, trenirali su me svi tadašnji treneri Osijeka od Karapandže, Metera, Marasa, Grnje i Čordaša...


U prvoligaški nogomet ušao je s početkom HNL-a. Nakon premijerne HNL sezone slijedila je posudba u Belišće, potom povratak u Osijek, zatim još jedna selidba u požešku Slavoniju, kratko razdoblje u zaprešićkom Inkeru i konačno 1997. godine stiže u tadašnji Varteks.


- Iz Osijeka sam otišao kada je klub preuzeo Antun Novalić i počela se stvarati momčad koja je igrala Europu. Otišao sam prvo u požešku Slavoniju, tada je tamo bio Vlado Zec, ali kako nije mogao u Požegi realizirati svoje želje o gradnji stadiona, preselio je svoju ideju u Veliku. U Varteks sam stigao jer su Dražen Besek i Zlatko Dalić pomalo završavali karijere, pa su im tražili zamjenu - prisjećao se Kastel dijela svoje karijere između odlaska iz jednog u drugi grad na Dravi.


U Varteksu je proživio neke od najvećih klupskih trenutaka.


- Igrao sam sve one povijesne utakmice, protiv Heerenvena kada smo ih izbacili i prezimili u Europi i u četvrtfinalu igrali s Mallorcom. Malo kasnije smo iz Europe izbacili Aston Villu. Pet puta smo tada igrali finale Kupa i pet puta smo gubili od Dinama. U Varteksu sam proveo osam godina, otišao sam jednu sezonu u Dinamo iz Tirane i pomalo već načet ozljedama završio karijeru.


Skrasio se kraj Drave, ali u Varaždinu. Danas kao trener dočekuje momčad bivšeg suigrača iz osječkih dana Nenada Bjelice.


- Drago mi je da se Osijek potpuno konsolidirao. Jako dobar potez bio je povratak Nene. Domaćeg dečka koji je svoju emociju prema klubu prenio i na igrače. Osijek pod njim djeluje vrlo disciplinirano.


Varaždin dočekuje Osijek na sedmom mjestu. Kako iz donjeg dijela tablice izgleda mu borba za sam vrh?


- Prvenstvo nije bilo tako dugo zanimljivo u svakom pogledu. Zanimljiva je i borba za prvaka, i borba za Europu, ali i borba za opstanak. Prema mojem mišljenju Osijek i Dinamo odskaču kvalitetom, Gorica je jako napredovala, tu su naravno Rijeka i Hajduk, a jako je dobra stvar što i momčadi iz donjeg dijela mogu svakoga iznenaditi. Neće biti iznimke poput one da Dinamo izgubi od Šibenika. Zato i mi vjerujemo da, unatoč određenim problemima u momčadi, možemo pobijediti Osijeka. Da ne mislimo tako, ne bismo ni istrčavali na teren.


Današnji Varaždin daleko je od onoga Varteksa "skrojen" po nacrtima pokojnog Anđelka Herjaveca.
- Imamo najmanji proračun u ligi. Teško je onda privući igrača za deset tisuća kuna mjesečno, a negdje plaćaju deset tisuća eura i više. Zato smo realni. Naš sveti cilj ove godine je osigurati opstanak. Zato nam je svaka utakmica bitna, pa tako i ova s Osijekom - zaključio je Osječanin na klupi Varaždina. K.Lacković
NA OSIJEK BEZ ČETVORICE
Zoran Kastel ima problema oko sastavljanja momčadi. Susret će propustiti Stolnik zbog crvenog kartona, Obregon je akumulirao tri žuta kartona, a Posavec i bivši igrač Osijeka Gabrijel Boban su ozlijeđeni. Naravno, niz je i sitnih ozljeda, ali za Varaždin neigranje ovih igrača već je veliki hendikep.
Možda ste propustili...

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

Najčitanije iz rubrike