Novosti
MJESEČNI CROBAROMETAR

HDZ i dalje gotovo dvostruko jači od SDP-a
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Prema rezultatima redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar Nove TV, HDZ je neokrznut izišao iz afera i veljaču završava s potporom od 30,9 posto. SDP s novim vodstvom konsolidira stranku, ali rejting mu je i dalje daleko ispod HDZ-ova. Tako da Peđa Grbin može računati na 17,2 posto potpore. Stranka Možemo uzima glasače SDP-u i trenutačno su treća opcija s potporom od 9,3 posto. Odmah iza je Most s potporom do 8 posto te Domovinski pokret sa 6,8 posto.


Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga.


Pesimizam je već treći mjesec u porastu. Tako 71 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, njih 21 posto su optimisti, a 8 posto ne zna. Treći mjesec zaredom raste broj nezadovoljnih tako da trenutačno rad Vlade RH ne odobrava 58 posto ispitanika.


Predsjednik Republike Zoran Milanović svojim istupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Trenutačno njegovu politiku ne odobrava 50 posto građana, a odobrava njih 42 posto. Predsjednik RH za svoje politike ima potporu među starijom populacijom, a većina nezadovoljnika je generacija od 30 do 60 godina.


Tri institucije također bilježe pad popularnosti kad se građane pita da ih se ocijeni školskim ocjenama. Predsjednik Milanović tako dobiva 2,73 ili ‘‘trojku‘‘, Vladi su dodijelili 2,43 ili ‘‘dvojku‘‘ te Hrvatski sabor ocjenjuju s 2,05 ili ‘‘dvojkom‘‘.


Istraživanje je provela agencija IPSOS na 990 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. veljače. D.Pav.
Možda ste propustili...