Novosti
OTVARAJU SE TERASE

U ponedjeljak na kavu:
Bez glazbe i uz razmak,
ali u kafiću i u društvu
Objavljeno 25. veljače, 2021.

U ponedjeljak, 1. ožujka, u Hrvatskoj će se otvoriti terase ugostiteljskih objekata i omogućiti treninzi u zatvorenim prostorima, ali uz posebne mjere za kontaktne i kolektivne sportove. Detalje o popuštanju mjera objavit će u petak Nacionalni stožer civilne zaštite, a u četvrtak je premijer Andrej Plenković apelirao na oprez iako je, prema svim pokazateljima, situacija s epidemijom koronavirusa bolja.



Pravila za kafiće

Prema neslužbenim informacijama o pravilima rada ugostiteljskih terasa, stolovi će morati biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima. Radno vrijeme bit će dopušteno od 6 sati do 22 sata, alkohol će se smjeti točiti, ali se neće smjeti puštati glazba. Terase ne smiju biti zatvorene staklom ili pleksiglasom. Gostima će se dopustiti odlazak u toalet u unutrašnjost objekta, ali tada moraju staviti zaštitnu masku.


Plenković je na sjednici Vlade rekao da su naši tjedni brojevi u proteklih deset tjedana padali i smanjeni su gotovo 11 puta. "U odnosu na prošli četvrtak bilježimo određeni porast na tjednoj razini, no u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci ovoga trenda, je li to bilo zbog hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu modela ponašanja", rekao je premijer. Najavio je da će se nastaviti s odgovarajućim praćenjem gospodarstva i poduzetnika te im izići u susret kada je riječ o mjerama očuvanja radnih mjesta. "Nastojimo čuvati zdravlje, gospodarstvo, držati financijsku stabilnost, plaće, mirovine, naknade za radna mjesta i sve što radimo, radimo u interesu hrvatskih građana", naglasio je Plenković.


Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore pozdravio je najavljeno otvaranje terasa, ali upozorava da će zbog vremenskih prilika raditi samo dio kapaciteta ugostiteljskih objekata te predlaže niz mjera za spas sektora. Ceh ugostitelja HOK-a predlaže proširivanje postojećih dozvola za usluživanje na otvorenom uz objašnjenje da je pokrenuta inicijativa za privremeno korištenje terasa ugostiteljskih objekata na većoj površini od ranije utvrđene, na mjestima gdje je to moguće provesti bez narušavanja prostora. Predlažu i produljenje roka za plaćanje PDV-a na dva mjeseca, odnosno omogućavanje dodatnoga roka za plaćanje PDV-a na 60 dana, za vrijeme trajanja epidemioloških mjera koji propisuju restrikcije u poslovanju. Žele i isplatu jednokratne novčane pomoći ugostiteljskom sektoru, odnosno iz HOK-a predlažu da se ugostiteljima odobre nepovratna sredstva u iznosu od tri posto brutoprometa 2019. kako bi mogli pripremiti lokale i nabaviti osnovne namirnice za početak rada.

U četvrtak je zabilježeno i godinu dana otkad je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Rezimirajući godinu dana borbe protiv COVID-19, Plenković je rekao da je Vlada poduzela primjerene protuepidemijske mjere i činila sve da zaštiti zdravlje građana kojima je zahvalio na odgovornom ponašanju i razumijevanju situacije koju nitko nije mogao planirati. Poručio je da će se zalagati za ubrzanje distribucije cjepiva na razini EU-a kako bi se što brže procijepilo što veći broj ljudi, osobito onih koji su najugroženiji i najizloženiji. "Vjerujem da će najave o 700 tisuća doza ukupno do kraja ožujka biti snažna ograda od daljnjeg širenja epidemije, a očekujemo i veće količine", dodao je.


Istaknuo je pritom da je Vlada na vrijeme rezervirala cjepiva i više nego što je potrebno da se procijepi baš svu populaciju iznad 18 godina u Hrvatskoj te da je do sada naručeno 6,8 milijuna doza cjepiva.
300 odluka

"Trudit ćemo se i dalje, odgovornost je velika", rekao je premijer. Izrazio je sućut obiteljima 5,5 tisuća sugrađana koji su preminuli "od COVID-a ili s COVID-om". Premijer vjeruje da će napori Hrvatske i napori na razini Europe i svijeta, "kroz koaliciju koja postoji za cijepljenje i protiv COVID-a", rezultirati time da ćemo se u idućim mjesecima postupno vratiti u život kakav je bio prije nešto više od jednu godinu.


Govoreći također o godišnjici prvog slučaja, ministar zdravstva Beroš rekao je kako je zdravstveni sustav virus dočekao spreman, a dosad je hospitalizirano više od 28.000 COVID pacijenata te je oboljelo i oko 13.000 zdravstvenih djelatnika. "Iako na trenutke znatno opterećen, zdravstveni sustav ostao je stabilan, bez ugroze vitalnog funkcioniranja. To pokazuje snagu naše struke, medicinskog kadra i organizacije", dodao je. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Stožer civilne zaštite, otkad je lani zabilježen prvi slučaj koronavirusa, donio ukupno 300 odluka o epidemiološkim mjerama, a izdan je oko 41 milijun komada zaštitne i opreme za karantene. Ministar je istaknuo da se, kada je zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, prvi put istodobno aktiviralo svih 577 stožera Civilne zaštite s 4600 članova. U danima najvećeg opterećenja dodatno je angažirano oko 14.000 pripadnika operativnih snaga sustava Civilne zaštite te na dnevnoj bazi oko 7000 policijskih službenika, naveo je ministar Božinović na sjednici Vlade.
U Hrvatskoj su trenutno 2933 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. Među njima je 790 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 70 pacijenata. U samoizolaciji je trenutno 12.869 osoba. Do 25. veljače je ukupno testirano 1.327.769 osoba. Od prvog slučaja zaraze iz veljače prošle godine do 25. veljače ove godine zabilježene su 241.592 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5489 umrlo. Ukupno se oporavilo 233.170 osoba.


D.Pavlović/H
rezime
241.592 OSOBE ZARAŽENE U GODINU DANA
Andrej Plenković

predsjednik Vlade RH

Vjerujem da će najave o 700 tisuća doza cjepiva ukupno do kraja ožujka biti snažna ograda od daljnjeg širenja epidemije, a očekujemo i veće količine.
JASNI KRITERIJI
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin od Vlade je zatražio definiranje jasnih i mjerljivih kriterija pri donošenju epidemioloških mjera kako bi građani i poduzetnici unaprijed mogli znati što ih čeka. “Odlično je što se dopuštaju treninzi i to je trebalo napraviti i puno prije jer svi pokazatelji govore da to nikada nije ni bio izvor zaraze”, izjavio je Grbin. Kada govorimo o otvaranju ugostiteljskih objekata, dodao je, rekao bih da se ispravlja nepravda od prije dva tjedna kada su, bez ikakvog razloga koji bi mogao biti objašnjenje, otvorene kockarnice, a restorani nisu.
NASTAVAK MJERA
Ministar rada Josip Aladrović izjavio je kako se od 1. ožujka može očekivati nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta. “U ovom trenutku mi smo, kao i uvijek, bok uz bok poslodavcima i radnicima. Kao odgovorna vlada štitimo radna mjesta i poslovnu aktivnost, to ćemo činiti i dalje”, kazao je Aladrović te dodao kako se u sljedećem vremenu, a misli na ožujak, “može očekivati pomoć prema poslodavcima, onima kojima je poslovanje najugroženije”. “Moramo cijelo vrijeme, kao što smo i do sada, balansirati između epidemioloških i ekonomskih mjera. Tako ćemo činiti i dalje”, poručio je. Kazao je i kako postoje pretpostavke da se rad neće moći odvijati u punom obujmu, pogotovo u ugostiteljskim i još nekim djelatnostima. “S obzirom na to i potencijalan pad prihoda, sigurno ćemo biti na raspolaganju poslodavcima i sigurno ćemo čuvati tržište rada”, rekao je Aladrović. Da će mjere vjerojatno biti nastavljene može se zaključiti i iz odgovora ministra financija Zdravka Marića na pitanja novinara. On je rekao da se Vlada “neće oglušiti na apele poduzetnika”.
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

HIPERTENZIJA, KRONIČNE PLUĆNE BOLESTI I DIJABETES NAJČEŠĆE SU BOLESTI

Sve starije stanovništvo traži dostupniju zdravstvenu skrb

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati