Novosti
PREDSJEDNIK O ČELNIKU VRHOVNOG SUDA

Milanović: Poštovat ću Ustav, a oni bi htjeli da sve bude politički
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je ponovno komentirao raspravu koja se razvila oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Zakonom o sudovima propisana procedura je da Državno sudbeno vijeće raspisuje javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda na koji se javljaju svi koji ispunjavaju uvjete. Predsjednik Republike onda predlaže kandidata Hrvatskom saboru koji zatim glasa o njegovu prijedlogu. Međutim, Milanović je nedavno najavio da Saboru neće predložiti nijednog od tri kandidata koja su se javila na poziv DSV-a, već će predložiti svog kandidata. U Ministarstvu pravosuđa očekuju da, ako neće podržati ni jednog kandidata, obavijesti DSV i da ide novi javni poziv.

"Čuo sam da je (Plenković) spomenuo riječ natječaj. Natječaj je jedno, a javni poziv drugo. Dakle, nema natječaja nego javnog poziva. Prije godinu dana položio sam prisegu gdje piše da ću se držati Ustava i zakona i da ću se brinuti o poštovanju ustavno-pravnog poretka. Sad mogu odabrati da zakon koji je asistencija predsjedniku tretiram kao da ga nema. Poštovat ću Ustav. Hrvatska je 30 godina birala predsjednika Vrhovnog suda na način koji je ustavni i praktični princip, da bi se prije par godina donio zakon kojim se predsjedniku uzima jedna ovlast", rekao je Milanović.

Dodao je i da je to funkcija na kojoj se ljudi moraju mijenjati te da on ne bi predložio istu osobu. "Kad se predsjednika stavi pred dilemu da krši Ustav ili zakon, on nema izbora. Đuro Sessa (aktualni predsjednik Vrhovnog suda, nap. a.) za mene nije tema. I da je bio najbolji u svom poslu, ne bih ga predložio", istaknuo je.

Govoreći o izboru sudaca rekao je da bi u slučaju da se javi 300 kandidata, svih 300 trebalo dostaviti na mišljenje saborskom odboru. Bolje da se pravimo da toga nema, zaključio je. "Ustav na koji sam prisegnuo primjenjivat ću izravno, a HDZ i partneri neka paze kad ovako pokušavaju kompromitirati Ustav i izmisliti odnose kojih u Ustavu nema. Po meni Sessa ne bi trebao biti ni sudac. On je bio kompromis u zadnji tren", ističe Milanović.

Predsjednik je naglasio i kako su prema Ustavu normalno birani predsjednici Vrhovnog suda, a sad se dogodio pokušaj destrukcije ustavne norme. "Ovo je političko imenovanje. Oni koji sve dijele stranački i ne razumiju razliku između države i stranke, htjeli bi da sve bude politički", rekao je Milanović. I.Bošnjak
Orsat Miljenić nije kandidat, on je političar i predsjednik mog ureda, rekao je predsjednik Milanović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana