Novosti
SVAKOGA DANA RAST DUGOVANJA ZA PRIBLIŽNO 20 MILIJUNA KUNA

Veledrogerije: Dug 6 milijardi kuna, kreću uvjetovane isporuke lijekova
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Dug veledrogerijama 1. ožujka prijeći će šest milijardi kuna, a svakoga dana on raste za 20 milijuna, priopćila je u četvrtak HUP-ova Koordinacija veledrogerija i najavila da će od početka ožujka početi s uvjetovanom isporukom lijekova ustanovama koje redovito ne podmiruju dugove.

- Očekuje se da će veći broj bolnica neplatiša od utorka ući u nove blokade te poseban režim isporuke - ističu veledrogerije u priopćenju. Najavili su i da će na HUP-ovoj internet-stranici svakodnevno objavljivati brojač duga za isporučene lijekove.

"Zbog potpunog prestanka bilo kakvih plaćanja za isporučene lijekove od početka godine, očekuje se da će dugovanja do kraja veljače narasti za dodatnih 500 milijuna kuna te će ukupni dug eksplodirati na više od šest milijardi kuna", navode. Polovinom veljače dugovanja bolnica i ljekarni iznosila su više od 5,5 milijardi kuna.

"Iako o kontinuiranom rastu duga redovito informira i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija, do danas nije dobila nikakav odgovor nadležnih iz Vlade posljednja dva mjeseca", ističu veledrogerije. Stoga su, kažu, prisiljene aktivirati zaštitne mehanizme. "Svjesni smo da se izazovi zdravstvenog sustava neće riješiti preko noći, ali nismo ni vjerovali da će se naša upozorenja potpuno ignorirati", istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako su dugovi prema veledrogerijama samo dio ukupnih obveza zdravstvenog sustava od 12,5 milijardi kuna. "Do prije nekog vremena imali smo u prosjeku jednom do dvaput godišnje tu temu. Ona je sada postala vrlo, vrlo frekventna, gotovo i mjesečna", kazao je Marić. Evidentno je, dodaje, da će za financijsku održivost sustava trebati činiti puno više i na rashodnoj strani proračuna.

Podsjetio je da je posljednja preraspodjela u državnom proračunu prema veledrogerijama bila krajem 2020. godine, kada im je uplaćeno više od dvije milijarde kuna. "Činili smo puno toga da se kroz prihodovnu stranu proračuna povećaju izdvajanja za zdravstvo, kroz povećanja zdravstvenog doprinosa, kroz periodične injekcije i gdje smo svaku uštedu koju smo proteklih godina nalazili usmjeravali u zdravstveni sustav, a vidimo i sami koji su ukupni rezultati", rekao je Marić. H
Dug za lijekove nije moguće riješiti samo upumpavanjem dodatnih sredstava, istaknuo je Zdravko Marić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike